Faktaboks

Jon-Roar Bjørkvold
Født
2. mai 1943, Oslo
Jon-Roar Bjørkvold 2024
Jon-Roar Bjørkvold foreleser om sangbøker på OsloMet, januar 2024.
Jon-Roar Bjørkvold 2024
Lisens: CC BY SA 3.0

Jon-Roar Bjørkvold er en norsk musikkforsker og forfatter. Bjørkvold ble i 1970 ansatt som universitetslektor ved institutt for musikkvitenskap ved UiO hvor han underviste i satslære og harmonilære. I 1981 ble han dr. philos. med avhandlingen Den spontane barnesangen – vårt musikalske morsmål (utgitt 1985). Bjørkvold arbeidet som professor i musikkvitenskap fra 1982 til 2005.

Bjørkvolds forskning og forfatterskap handler om musikkens potensial til å kommunisere, påvirke, uttrykke følelser og binde mennesker sammen. Hans vektlegging av hvordan det musiske spiller en viktig rolle i personlig og sosial utvikling gjennom hele livet har hatt stor innvirkning på pedagogisk tenkning og norsk kulturdebatt.

Publikasjoner

Bjørkvold ga i 1979 ut bestselgeren Barnas egen sangbok basert på egne observasjoner av hva barn selv synger i barnehagen. I Fra Akropolis til Hollywood – Filmmusikk i retorikkens lys (1988), skriver han om filmmusikken og dens påvirkningskraft. I Det musiske menneske (1989), som er oversatt til åtte språk, knyttes barns spontansang til en drøfting av det musiske som et uttrykk for spontanitet og livsutfoldelse.

Flere av Bjørkvolds senere bøker belyser historiske perspektiver på sang, både som sosial samhandling, som nasjonsbygging og som politisk uttrykk. «Vi er de tusener ...» – Norske musikkhistorier (2003) løfter fram hverdagshistoriene til ildsjeler og entusiaster som engasjerer seg i musikken – fra fotballsupportere til kordirigenter til musikklærere. I Grunntonen, små sanger – mektige spor (2016) viser Bjørkvold hvordan barnesanger har hatt en samlende betydning, i nasjonsbygging og i krisetider, fra Henrik Wergeland til Lillebjørn Nilsen. Med musiske våpen (2022) er en dokumentasjon av sangens rolle under okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig, med eksempler på hvordan både Nasjonal Samling og hjemmefronten brukte kjente og kjære sanger for å promotere sitt budskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg