Grong Grubers direksjon på befaring ved Joma gruver 1916
Selskapet som senere er kjent som Elkem, etablerte i 1912 A/S Grong Gruber sammen med franske interessenter for å utnytte forekomstene i Gjersvik og Joma. Driften av Joma kom imidlertid ikke i gang før i 1972.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Joma gruver er en stor forekomst av sulfidmalm med kobber, sink og svovelkis ved Jomafjellet i Røyrvik kommune, Nord-Trøndelag. Forekomsten ble funnet i 1910 og drevet av Grong Gruber fra 1972 til 1998, med tilleggsmalm fra den nærliggende Gjersvik-forekomsten. Det ble brutt cirka 11 millioner tonn malm med 150 000 tonn kobber og 125 000 tonn sink. Gjenstående malm er beregnet til minst 6 millioner tonn (uten Gjersvik).

Langtrukne planer under ulike eiere

Selskapet som senere er kjent som Elkem, etablerte i 1912 A/S Grong Gruber sammen med franske interessenter for å utnytte forekomstene i Gjersvik og Joma. Oppbygging av anlegg og infrastruktur ble påbegynt, men stanset ved utbruddet av første verdenskrig i 1914. Staten overtok i 1918 eierskapet og sikret seg ved lov enerett til forekomster i et 3000 km2 stort område.

Under andre verdenskrig ble drift i Gjersvik forberedt i tysk regi. I 1957 opprettet staten selskapet A/S Joma Bergverk, men prosjektet trakk i langdrag. Svovelkis (pyritt) hadde lenge vært et viktig produkt for norske sulfidmalmgruver, men markedet sviktet i 1960-årene. I Grongfeltet var den lignende forekomsten Skorovas i drift 1952–1984, men denne gruva sluttet i 1970-årene å produsere svovelkis.

Utbygging, drift og infrastruktur

I 1969 ble selskapet Grong Gruber A/S stiftet med deltakelse av fire industriselskaper (Elkem, Sulitjelma Gruber, A/S Sydvaranger og Årdal og Sunndal Verk). Etter oppbygging av anleggene kom produksjon i Joma i gang tre år etter. Svovelkisen ble deponert i Huddingsvatnet sammen med avgang av uholdig bergmasse fra prosessering av malmen. Konsentratene fra flotasjonsverket ble transportert 160 km med lastebil – noe også med jernbane – til utskiping i Namsos. Et boligfelt ble utbygd i kirkestedet Røyrvik 17 km fra gruva. Driften sysselsatte opptil 153 ansatte (1990). Eierskapet ble i 1984 overtatt av Folldal Verk A/S og i 1984 av finske eiere.

Planer om gjenopptakelse

Med stigende etterspørsel etter metaller, er mulighetene for gjenopptaking av driften fra 2017 under utredning av det svenske eierselskapet Bluelake Mineral, i sammenheng med en tilsvarende forekomst i Stekenjokk på svensk side av grensen. Kommunestyret i Røyrvik godkjente 5. september 2023 reguleringsplan under betingelse av konsekvensutredning for reindriftsnæringen. Før drift kan igangsettes, gjenstår dessuten utslippstillatelse og driftskonsesjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg, Bjørn Ivar (red.): Bergverk i Norge – kulturminner og historie, Fagbokforlaget 2016
  • Haugen, Arve: «Grong Gruber en hjørnesteinsbedrift i indre Namdal», Carstens, Halfdan (red.) ... bygger i berge, Tapir 2000, side 132133
  • Hjulstad, Ola: Grong Grubers historie, Røyrvik 1982

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg