Joinville (fransk adelsslekt og fyrstetittel)

Artikkelstart

Joinville, fransk adelsslekt og fyrstetittel. Slekten Joinville har sin opprinnelse i Champagne, hvor den eide godset av samme navn.

Faktaboks

Uttale
ʒoɛvˈil

Slekten er kjent siden begynnelsen av 1000-tallet, da Étienne de Vaux var herre til Joinville. Geoffroi 3 (død etter 1184) deltok i greven av Champagnes korstog i 1147 og fikk i 1152 arveembetet som seneschal av Champagne. Hans sønnesønn Simon (død 1233) knyttet gjennom ekteskap huset nært til hertugene av Burgund. Han var far til Jean, 9. sire de Joinville (1224–1317). Hans sønner var Geoffroi, sire de Briquenay, som flyttet til Napoli og ble stamfar til en italiensk gren av slekten, og Anseau (Ancel), 10. sire de Joinville (død før 1343). Sistnevntes sønnedatter Marguerite var gift med en yngre sønn av hertugen av Lorraine.

Joinville gikk deretter i arv til huset Guise, og ble i denne perioden opphøyet til fyrstedømme. Hertuginnen av Montpensier (av huset Guise) etterlot i 1693 fyrstedømmet Joinville til Philippe, hertug av Orléans. Tittelen ble deretter benyttet av yngre prinser av huset Orléans. Kong Ludvig Filips tredje sønn François Ferdinand Philippe Louis Marie (1818–1900) førte tittelen fyrste av Joinville.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg