John Wilhelm Rowntree

John Wilhelm Rowntree (1868-1905), britisk sjokoladeprodusent og religiøs aktivist. J.W. Rowntree var sønn av Joseph Rowntree (1836-1925) og bror til Benjamin Seebohm Rowntree. Han fikk sin utdannelse ved Bootham skole for kvekere i York og Oliver’s Mount School i Scarborough, før han gikk inn i farens kakaobedrift H. I. Rowntree & Co i York. Fra 1897 satt han som direktør i bedriften frem til sin død i 1905.

J.W. Rowntree var en sentral drivkraft bak den såkalte «kvekerrenessansen» på slutten av 1800-tallet, hvor en ny generasjon av unge og progressive kvekere gjorde opprør mot den innadvendte holdningen som hadde preget Vennenes Samfunn siden midten av århundret. Denne nye generasjonen tok avstand fra bokstavtro tolkninger av Bibelen, og la i stedet vekt på betydningen av ‘indre lys’ og pasifisme. Rowntree var med på å etablere sommerskoler hvor unge kvekere kunne studere teologi fra og med 1897, som førte til opprettelsen av Woodbrooke, et permanent studiesenter for kvekere i Birmingham i 1903. I løpet av disse årene utviklet Vennenes Samfunn seg til å bli en mer åpen gruppe som involverte seg i sosiale spørsmål knyttet til fattigdom, uvitenhet, urettferdighet og krig.

Anbefalt lesning

S. Allott, John Wilhelm Rowntree, 1868–1905, and the beginnings of modern Quakerism (1994).

T.C. Kennedy, ‘The Quaker Renaissance and the Origins of the Modern British Peace Movement, 1895-1920’, Albion, 16 (1984).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg