John Smeaton

Faktaboks

John Smeaton
Født
1724, Yorkshire
Død
1792

Eddystone Lighthouse.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

John Smeaton, britisk ingeniør, regnes som grunnleggeren av sivilingeniørfaget i Storbritannia. Medlem av Royal Society 1753, grunnla i 1771 Society of Civil Engineers.

Smeaton utdannet seg som instrumentmaker i London. Foretok 1754 en reise til Nederlandene for å studere havner, kanaler, fabrikker og tekniske anlegg. I årene 1756-59 ledet han byggingen av Eddystone fyr utenfor Plymouth, murt av spesielt tilhogde kalksteinsblokker for å motstå bølgekraften. Her utviklet han også en ny type mørtel for undervannsmur. Senere sto han for anlegget av Forth and Clyde Canal i Skottland, som åpnet en vannveg mellom Nordsjøen og Atlanteren, samt bruer bl.a. i Perth og Banff i Skottland.

Smeaton utførte banebrytende modellforsøk for å optimalisere ytelsen til vindmøller og vannhjul, publisert i An Experimental Enquiry Concerning the Natural Powers of Water and Wind to Turn Mills (1759). Forsøkene viste at overfallshjulet hadde en virkningsgrad som var underfallshjulets langt overlegen, og førte til at overfall ble den dominerende teknologi utover på 1700-tallet. Smeatons eksperimenter førte også til at støpejern erstattet treverk i akslinger og utveksling. Samtidig med sine forbedringer innen tradisjonell energiforsyning spilte Smeaton en ledende rolle i overgangen fra vind- og vannkraft til dampkraft i Storbritannia. Han forbedret Thomas Newcomens atmosfæriske dampmaskin inntil maksimal ytelse, og utnyttet denne i store pumpeverk, bl.a. i engelske gruver og i dokkene i Kronstadt i Russland. Han gjorde også dykkerklokken sikrere ved å utstyre den med en luftpumpe.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg