John Ryg

Faktaboks

John Ryg
Født
1914, Gloppen
Død
2005

John Ryg var en norsk offiser. Han fløy jagerfly under andre verdenskrig og ble etter krigen generalløytnant i Luftforsvaret.

Andre verdenskrig

Ved utbruddet av andre verdenskrig var John Ryg fenrik i Hærens Flyvåpen, og i juni 1940 hadde han, i likhet med mange andre norske styrker, trukket seg til Nord-Norge. Da Haakon VII og regjeringen Nygaardsvold skulle evakuere i en i en krysser fra Tromsø med kurs for Skottland, takket Ryg ja til å bli med.

Ryg fortsetter flygerutdanningen i Canada, og fra 1942 var han krigsflyver og senere sjef for den norske 332 skvadron, deretter operasjonsgruppesjef ved den norske ving under kampene på kontinentet.

Etter krigen

Etter krigen tjenestegjorde Ryg i NATOs planleggingsgruppe i London fra 1949 til 1951, og var sjef for Luftkrigsskolen fra 1953 til 1954. I 1962 ble han sjef for FNs flystyrker i Kongo, før han i 1965 tok over som sjef for operasjonsstaben i Luftforsvarets overkommando. I 1970 ble han sjef for operasjonsstaben i Forsvarets overkommando, og fra 1975 nestkommanderende ved Nordkommandoen på Kolsås samt sjef for kommandoens luftstridskrefter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg