John Ryg var en norsk offiser. Han fløy jagerfly under andre verdenskrig og ble etter krigen generalløytnant i Luftforsvaret.

Ved utbruddet av andre verdenskrig var John Ryg fenrik i Hærens Flyvåpen, og i juni 1940 hadde han, i likhet med mange andre norske styrker, trukket seg til Nord-Norge.  Da Haakon VII og regjeringen Nygaardsvold skulle evakuere i en i en krysser fra Tromsø med kurs for Skottland, takket Ryg ja til å bli med.

Ryg fortsetter flygerutdanningen i Canada, og fra 1942 var han krigsflyver og senere sjef for den norske 332 skvadron, deretter operasjonsgruppesjef ved den norske ving under kampene på kontinentet.

Etter krigen tjenestegjorde Ryg i NATOs planleggingsgruppe i London fra 1949 til 1951, og var sjef for Luftkrigsskolen fra 1953 til 1954. I 1962 ble han sjef for FNs flystyrker i Kongo, før han i 1965 tok over som sjef for operasjonsstaben i Luftforsvarets overkommando. I 1970 ble han sjef for operasjonsstaben i Forsvarets overkommando, og fra 1975 nestkommanderende ved Nordkommandoen på Kolsås samt sjef for kommandoens luftstridskrefter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.