John Pecham

Faktaboks

John Pecham
uttale:
pˈekəm
født:
1230
død:
1292
omtrentlig fødselsår

John Pecham var en engelsk teolog og naturforsker som gjorde viktige oppdagelser innenfor optikk.

Karriere

Han studerte ved universitetene i Paris og Oxford, og trådte inn i Fransiskanerordenen i 1240-årene. Han virket fra 1277 ved den pavelige kurie i Roma, inntil han i 1279 ble utnevnt til erkebiskop av Canterbury.

Vitenskapelig virke

Pecham utviklet en teori for hvordan solstråler som passerer gjennom et ikke-sirkulært hull, kan frembringe et sirkulært bilde av Sola, et prinsipp som la grunnlaget for camera obscura. Pecham fremstilte refleksjonsloven og anvendte den på billeddannelsen i plane, sfæriske, sylindriske og koniske speil. Hans fremstilling rommer en implisitt forståelse av at hulspeil har et brennpunkt.

Selv om Pecham ikke kjente noen matematisk lov for lysets brytning, anvendte han med hell en kvalitativ brytningslov for å utlede bilder som oppstår gjennom brytning i plane og sfæriske grenseflater mellom optiske medier av forskjellig tetthet.

Verker

Pecham etterlot seg en lang rekke vitenskapelige verk, influert av blant annet Robert Grosseteste, Roger Bacon, Ibn al-Haitham og Vitelo. Hans mest kjente verk er Perspectiva communis (1279), hvor han blant annet diskuterer utbredelsen av lys og farge samt øyets anatomi og fysiologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg