Faktaboks

John Ole Askedal
Født
30. juli 1942, Øyestad (nå Arendal), Aust-Agder
John Ole Askedal
John Ole Askedal
Av /Riksmålsforbundet.

John Ole Askedal er en norsk germanist. Han er professor emeritus i tysk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo, som har vært arbeidsplassen hans gjennom mange år. Han gikk av med pensjon i 2012. Bak seg har en bred vitenskapelig produksjon, og gjennom hele karrieren har han hatt et sterkt internasjonalt engasjement.

Utdanning og vitenskapelig karriere

Askedal tok examen artium i 1961 og begynte umiddelbart å studere ved Universitetet i Oslo. Universitetsstudiene ble avbrutt i 1963–1964 da han avtjente verneplikten ved Forsvarets språkkurs og lærte seg russisk. Han ble cand.philol. i 1969 med tysk hovedfag og mellomfag i russisk og nordisk. Mellom 1970 og 1975 arbeidde han som universitetslektor og førstelektor (nå førsteamanuensis) ved Universitetet i Trondheim (nå NTNU). Han ble tilsatt ved Universitetet i Oslo i 1975, først som dosent og fra 1986 som professor. Han har vært styrer for Germanistisk institutt (UiO) og leder av Nasjonalt fagråd for tysk.

Askedal har publisert tallrike vitenskapelige arbeider innen tysk, germansk og nordisk språkvitenskap, og han har også skrevet om norsk og tysk litteratur. Publikasjonslista hans, som strekker seg fra 1971 til og med 2016, er på mer enn 550 oppføringer. Her finner vi flere bøker, artikler og blant annet bokmeldinger, avisartikler og populærvitenskapelig formidling.

Den faglige produksjonen hans spenner vidt. Arbeid som dreier seg om tysk grammatikk, særlig syntaks, dominerer, men Askedal har også en ikke ubetydelig produksjon om norsk språk, også flere kontrastive analyser mellom tysk og norsk. Flere arbeid handler om tysk som andrespråk og undervisning i tysk i Norge. Og innimellom i den lange publikasjonslista støter vi på flere arbeid om Henrik Ibsens Peer Gynt. Flere av arbeidene hans viser dessuten stor kulturhistorisk interesse og engasjement.

I senere år kan det se ut til at interessen hans for skandinavisk (og norsk) er blitt større, ikke minst kommer hans riksmålspolitiske engasjement tydelig til uttrykk. Han har vært utgiver av Osloer Beiträge zur Germanistik (42 bind, 1986–2014), redaktør av Norsk Lingvistisk Tidsskrift 1995–2004, medredaktør av NOWELE (North-West European Language Evolution) 2012 og hovedredaktør for Thorleif Dahls Kulturbibliotek i 2007–2010. I perioden 2002–2014 redigerte Askedal et betydelig antall populærvitenskapelige bøker, der flere har sitt utspring i Humanistisk seminarGranavollen. Grundige og svært interessante kulturhistoriske artikler fra Askedals hand har òg funnet vegen til Arendals historielags årbøker, senest tidlig på 2020-tallet.

Internasjonal orientering

Storparten av Askedals vitenskapelige publikasjon er rimeligvis på tysk. Men han har òg gitt betydelige bidrag på engelsk og norsk og har i tillegg publisert på fransk. Det internasjonale engasjementet hans rommer medlemskap i en rekke internasjonale faglige organ, blant annet som medarrangør av en rekke internasjonale konferanser og som redaksjonsmedlem for utgivelser av lingvistisk litteratur. Han har videre holdt en rekke gjesteforelesninger i inn- og utland gjennom mange år.

Verv og æresbevisninger

Askedal er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1990, Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur fra 1994 (visepreses 1996–2010), Det Kgl. Norske Videnskabers Selskab fra 2007, Agder Vitenskapsakademi fra 2013 og European Academy of Sciences and Arts (Salzburg) fra 2015. Han var medlem av Norsk språkråd i 1996–2004 der han representerte Det norske Akademi for Sprog og Litteratur som han var visepreses for mellom 1996 og 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg