John Olav Nilsen & Gjengen var et norsk indieband, ledet av den karismatiske vokalisten John Olav Nilsen (født 1982), som skriver ærlige, underfundige tekster på bergensdialekt og fengende poprock med røtter i 1980-tallet.

Bandet ble startet i Loddefjord i 2007 og besto i 2011–2013 av Nilsen på vokal, Einar Vågenes og Lars Eriksen på gitar, Andrew Amorim på trommer, Daniel Maranon på perkusjon, Tim Bjerke på bass og Alastair Guilfoyle på synthesizer.

John Olav Nilsen & Gjengens debutsingle Diamanter & kirsebær kom i 2008 og ble snart en radiohit. Debutalbumet For sant til å være godt (2009) ble hyllet som et mesterverk, tildelt Spellemannprisen og nådde 3. plass på VG-lista, hvor det tilbrakte hele 27 uker. Oppfølgeren Det nærmeste du kommer (2011) gikk til topps. Den eneste veien ut (2012) ble også en kritiker- og salgssuksess.

Bandet ble oppløst etter avskjedskonserten 16. november 2013. Året etter var det premiere på Den Nationale SceneFrode Gryttens teaterstykke basert på sangene til John Olav Nilsen: Sånne som oss.

Høsten 2016 gjorde han comeback med bandet John Olav Nilsen & Nordsjøen, hvor to fra Gjengen er medlemmer: Einar Vågenes og Lars Eriksen. Debutalbumet Nordsjøen kom i februar 2017. De fulgte opp med Det store i det små i februar 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg