John Michael Kosterlitz

Faktaboks

John Michael Kosterlitz
Født
22. juni 1943, Aberdeen, Skottland
John Michael Kosterlitz fotografert i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen i fysikk i 2016.
John Michael Kosterlitz
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

John Michael Kosterlitz er en skotskfødt amerikansk fysiker som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2016 sammen med David J. Thouless og Duncan Haldane for sin forskning på Kosterlitz-Thouless-faseoverganger. Dette er forskning som bidrar til å forklare superledere, og som kan ha betydning i arbeidet med å konstruere kvantedatamaskiner.

Bakgrunn

Kosterlitz ble doktor philos. i fysikk ved universitetet i Oxford i 1969. Deretter forsket han sammen med David Thouless ved universitetet i Birmingham, der de utførte noen av arbeidene de fikk Nobelprisen for. Han var professor i fysikk ved Brown University fra 1982 til 2016.

Forskning

Forskningen til Kosterliz har dreid seg om faste stoffers egenskaper ved svært lav temperatur. For å beskrive disse tilstandene, brukte Kosterlitz det matematiske begrepet topologi, som dreier seg om globale geometriske egenskaper, for eksempel hvor mange hull et legeme har. Slike egenskaper endres ikke selv om legemets fasong endres.

Han har også forsket på de magnetiske egenskapene til faste stoffer ved lav temperatur, og på faseoverganger og superledere. Sammen med Thouless innførte han begrepet «topologiske faseoverganger» i fysikken. Disse begrepene gjorde det mulig å forklare mange observerte egenskaper for tynne filmer og tråder av materiale. De viste for eksempel at superledning er mulig i ekstremt tynne filmer av visse stoffer.

Kosterlitz fikk Maxwellprisen fra British Institute of Physics i 1981 og Lars Onsagerprisen fra American Physical Society i år 2000.

For øvrig er Kosterliz en dyktig fjellklatrer. Han har fått en rute oppkalt etter seg i Orco Valley i de italienske alper.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg