John Michael Kosterlitz (født 22. juni 1943) er en skotskfødt amerikansk fysiker som ble tildelt nobelprisen i fysikk i 2016 sammen med David J. Thouless og Duncan Haldane «for teoretiske oppdagelser angående topologiske faseoverganger og topologiske faser av materien». Dette er forskning som bidrar til å forklare hvorfor enkelte materialer har spesielle egenskaper som at de er superledende, og kan ha betydning i arbeidet med å konstruere kvantecomputere.

   Han var født i Aberdeen i Skottland. Han ble doktor philos. I fysikk ved Oxford Universitet i 1969.  Deretter forsket han sammen med David Thouless ved Universitetet i Birmingham, der de utførte noen av arbeidene de fikk nobelprisen for. Han var professor i fysikk ved Brown University fra 1982 til 2016.

   Forskningen til Kosterliz har dreid seg om faste stoffers egenskaper ved svært lav temperatur. For å beskrive disse tilstandene brukte Kosterlitz det matematiske begrepet topologi som dreier seg om globale geometriske egenskaper slik som hvor mange hull et legeme har. Slike egenskaper endres ikke selv om legemets fasong endres.

   Han har også forsket på de magnetiske egenskapene til faste stoffer ved lav temperatur og på faseoverganger og superleding. Sammen med Thouless innførte han begrepet «topologiske faseoverganger» i fysikken. Disse begrepene gjorde det mulig å forklare mange observerte egenskaper for tynne filmer og tråder av materiale. De viste for eksempel at superledning, dvs. at et stoff kan lede elektrisk strøm uten motstand, er mulig i ekstremt tynne filmer av visse stoffer.

   Kosterlitz fikk Maxwellprisen fra British Institute of Physics i 1981 og Lars Onsagerprisen fra American Physical Society i år 2000.

   For øvrig er Kosterliz en dyktig fjellklatrer og har fått en rute oppkalt etter seg i Orco Valley i de italienske Alper.

   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.