Faktaboks

John Law
Uttale
lå:
Født
21. april 1671, Edinburgh, Kongeriket Skottland (nå Skottland)
Død
21. mars 1729, Venezia, Republikken Venezia (nå Italia)
John Law
Av .
Papirpenger
Franske papirpenger godkjent av John Law.

John Law var en skotsk økonom, finansmann og spekulant. Han var opphavsmann til finanssvindelen i Frankrike i 1718–1721.

Law førte et eventyrlig liv, samtidig som han var en skarp iakttager av økonomiske og finansielle forhold i sitt hjemland og ute. Hans avhandlinger om dette, særlig Money and Trade (1705), er bemerkelsesverdige. Han pekte på kredittens og kapitalsammenslutningens betydning, og viste hvordan papirpenger gav bedre kontroll over finansene, blant annet fordi de ikke, som mynt, kunne utvandre. Law holdt først på full dekning av sedlene, men hevdet senere at staten kan skaffe seg ubegrensede pengemidler ved hjelp av sin kreditt.

Hos Frankrikes regent, hertugen av Orléans, fant han gehør for sin lære og fikk av ham i 1716 konsesjon på å opprette en privat seddelbank i Paris. Banken ble snart statsbank og sendte ut pengesedler i massevis. Bankaksjene steg fra 500 til 20 000 franc. Uhyre koloniseringsforetagender og drift av handelskompanier og statsmonopoler ble planlagt (Louisiana og Ostindia) og knyttet sammen med statens finansforvaltning, som således gikk over på bankens hender. Men sammenbruddet kom med forferdelig fart («Mississippi-boblen»). Spekulasjonsbølgen ble avløst av panikk. Allerede i mai samme år var banken fallitt. Tusener ble ruinert. Aksjene var til slutt å få for 20 franc. Law flyktet og døde fattig i Venezia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg