John Kåre Raake, manusforfatter og tegneserieskaper, best kjent for manus til filmene Gåten Ragnarok (2013) og Bølgen (2015), samt en lang rekke tegneserier i humorbladet Pyton

Raake studerte reklame ved Westerdals da han vant en tegneseriekonkurranse i regi av Semic/Nordisk Forlag, noe som resulterte i albumdebuten Sture Rask og oljen som forsvant (1986). Underveis i arbeidet fikk han oppdrag i Norsk Mad, og i 1985 fulgte han redaksjonen videre til etableringen av konkurrenten Pyton. Der ble Raake raskt en viktig del av redaksjonen, både som tegner, men etter hvert i hovedsak som manusforfatter, grunnet tidspress som følge av fast jobb i reklamebransjen.

Raake var blant annet med å skape populære figurer som Wunder-Bjarne, Deep Shit Junkies og Bottolf Nerd, og laget tegneserie av Øivind Bluncks populære Reidar-figur. Han sluttet i Pyton midt i 1990-årene, men vendte tilbake med å gjøre tegneseriefigur av Sven O. Høiby, kronprinsesse Mette-Marits far, som superhelt i det kortlivede humorbladet Gorilla i 2003. I 2013 ble Sture Rask og oljen som forsvant gjenutgitt på Vormedal forlag.

Da Raakes manus til Gåten Ragnarok ble film i 2013 hoppet Raake av den faste jobben i reklamebyrået Hei! for å bli manusforfatter på heltid. I 2015 ble det film av Bølgen, etter manus av Raake og Harald Rosenløw-Eeg, fulgt opp av Snekker Andersen og Julenissen (2016). Han og Rosenløw-Eeg har også skrevet manus til Bølgen-oppfølgeren Skjelvet, med planlagt premiere i 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.