John Kåre Raake

Faktaboks

John Kåre Raake
født:
10. oktober 1962, Bergen
John Kåre Raake
Av .

John Kåre Raake, forfatter og tegneserieskaper, best kjent for manus til filmene Gåten Ragnarok (2013) og Bølgen (2015), samt en lang rekke tegneserier i humorbladet Pyton.

Albumdebut og Pyton

Raake studerte reklame ved Westerdals da han vant en tegneseriekonkurranse i regi av Semic/Nordisk Forlag, noe som resulterte i albumdebuten Sture Rask og oljen som forsvant (1986). Underveis i arbeidet fikk han oppdrag i Norsk Mad, og i 1985 fulgte han redaksjonen videre til etableringen av konkurrenten Pyton. Der ble Raake raskt en viktig del av redaksjonen, både som tegner, men etter hvert i hovedsak som manusforfatter, grunnet tidspress som følge av fast jobb i reklamebransjen.

Raake var blant annet med å skape populære figurer som Wunder-Bjarne, Deep Shit Junkies og Bottolf Nerd, og laget tegneserie av Øivind Bluncks populære Reidar-figur. Han sluttet i Pyton midt i 1990-årene, men vendte tilbake med å gjøre tegneseriefigur av Sven O. Høiby, kronprinsesse Mette-Marits far, som superhelt i det kortlivede humorbladet Gorilla i 2003. I 2013 ble Sture Rask og oljen som forsvant gjenutgitt på Vormedal forlag.

Filmmanus og romandebut

Da Raakes manus til Gåten Ragnarok ble film i 2013, hoppet Raake av den faste jobben i reklamebyrået Hei! for å bli manusforfatter på heltid.

I 2015 ble det film av Bølgen, etter manus av Raake og Harald Rosenløw-Eeg, fulgt opp av Snekker Andersen og Julenissen (2016). Han og Rosenløw-Eeg skrev også manus til Bølgen-oppfølgeren Skjelvet (2018).

I 2019 romandebuterte Raake med Isen, en thriller fra Nordpolen med tidligere spesialsoldat Anna Aune i hovedrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg