Faktaboks

John Isaac Thornycroft
Uttale
þˈå:nikråft
Født
1. februar 1843, Roma, Italia
Død
28. juni 1928, Bembridge, Isle of Wight
John Isac Thornycroft
John Isaac Thornycroft.

John Isaac Thornycroft var en britisk skipsbygger, skipsdesigner og maskinkonstruktør. Han bygde den første torpedobåten for den britiske marine, og oppfant thornycroftkjelen, en vannrørskjele som ble mye benyttet om bord i skip.

John Isaac Thornycroft opprettet i 1866 et skipsverft i Chiswick utenfor London med navnet John I. Thornycroft & Company Limited. Verftet var med på flere banebrytende prosjekter som topedobåter for marinen, en dampdrevet lastebil og hurtiggående båter med hydrofoil-teknologi.

I 1908 flyttet verftet til Woolston i Southampton og i 1966 ble det sammenslått med Vosper & Company og fikk navet Vosper Thornycroft, senere kjent som VT Group. Konsernet har etter 2000 kjøpt opp flere internasjonale selskaper innen forsvarsindustrien og har særlig vært store i USA. I 2010 ble VT Group kjøpt av Babcock International som senere har solgt den amerikanske delen av virksomhet til Jordan Company. Dette selskapet har igjen tatt navnet VT Group.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg