John Fisher - britisk sjøoffiser

Faktaboks

John Fisher
John Arbuthnot Fisher
Baron Fisher of Kilverstone
uttale:
fˈiʃə
født:
25. januar 1841, Sri Lanka
død:
10. juli 1920, London, England
John Arbuthnot Fisher, som første sjølord.
Av /Library of Congress.

John Fisher var en britisk sjøoffiser, kjent for sin reform av Storbritannias marine, som viste seg avgjørende i første verdenskrig.

Fisher startet sin militære karriere som trettenåring, og tjenestegjorde i Krimkrigen og i Kina. I årene som fulgte ledet han skip og hadde en rekke stabsposisjoner.

Da han i 1904 ble utnevnt første sjølord, sjef for den britiske marine, iverksatte han reformene han i ettertid er blitt kjent for. Fisher utrangerte 150 eldre skip, opprettet et system av stambesetninger for skipene og gjennomførte store forbedringer i artilleri, torpedo, undervannsbåttjeneste og verft. Han fikk innført den nye «Dreadnought» som ble prototypen for alle slagskip, og han skapte de lette slagkryssere av Invincible-klassen. Som reaksjon mot Tysklands økende sjømakt flyttet han tyngden av flåten til hjemmefarvann.

I oktober 1914 ble han gjeninnkalt til tjeneste som sjef for marinen. Han var imot planene for Dardanellerfelttoget og gikk av i protest mai 1915. Etter dette tjenestegjorde han som formann i «oppfinnelsesrådet», og i 1919 ga han ut boka Memories and Records.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg