John Fisher (britisk sjøoffiser)

Faktaboks

John Fisher
John Arbuthnot Fisher Baron Fisher of Kilverstone
Uttale
fˈiʃə
Født
25. januar 1841, Sri Lanka
Død
10. juli 1920, London, England
John Arbuthnot Fisher, som første sjølord.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

John Fisher var en britisk sjøoffiser, kjent for sin reform av Storbritannias marine, som viste seg avgjørende i første verdenskrig.

Fisher startet sin militære karriere som trettenåring, og tjenestegjorde i Krimkrigen og i Kina. I årene som fulgte ledet han skip og hadde en rekke stabsposisjoner.

Da han i 1904 ble utnevnt første sjølord, sjef for den britiske marine, iverksatte han reformene han i ettertid er blitt kjent for. Fisher utrangerte 150 eldre skip, opprettet et system av stambesetninger for skipene og gjennomførte store forbedringer i artilleri, torpedo, undervannsbåttjeneste og verft. Han fikk innført den nye «Dreadnought» som ble prototypen for alle slagskip, og han skapte de lette slagkryssere av Invincible-klassen. Som reaksjon mot Tysklands økende sjømakt flyttet han tyngden av flåten til hjemmefarvann.

I oktober 1914 ble han gjeninnkalt til tjeneste som sjef for marinen. Han var imot planene for Dardanellerfelttoget og gikk av i protest mai 1915. Etter dette tjenestegjorde han som formann i «oppfinnelsesrådet», og i 1919 ga han ut boka Memories and Records.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg