John Edwards, amerikansk politiker (demokrat), jurist. Advokat med karriere i hjemstaten North Carolina, som han representerte i Senatet fra 1999 til 2005.

Edwards forsøkte å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat i 2004 og hadde en viss suksess i de første nominasjonsvalgene, før det ble klart at John Kerry kom til å vinne.

Kerry valgte Edwards som sin visepresidentkandidat ved presidentvalget noen måneder senere, da den sittende presidenten George W. Bush ble gjenvalgt. Edwards prøvde på nytt å bli presidentkandidat i 2008, men nådde ikke opp mot Hillary Clinton og Barack Obama

Edwards gjorde fattigdomsspørsmål til en kjernesak i sin deltakelse i offentligheten og la vekt på familiens betydning i den enkeltes liv.

Fra 2008 ble hans fremtidige muligheter som politiker sterkt svekket etter avsløringer om et utenomekteskapelig forhold der Edwards ble far til et barn. Føderale myndigheter tok i 2011 ut tiltale mot ham for å ha brutt lovene om valgkampfinansiering i et forsøk på å dekke over farskapet. Domstolen greide ikke å enes om en dom, og tiltalen ble frafalt i 2012.

Høsten 2013 gikk Edwards tilbake til sitt gamle yrke og grunnla et advokatfirma med en tidligere kollega.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.