Faktaboks

John Edwards

Johnny Reid Edwards

Født
10. juni 1953, Seneca, South Carolina
John Edwards
John Edwards
Av /𝒲.

John Edwards er en amerikansk politiker og jurist.

Som advokat gjorde han karriere i hjemstaten North Carolina, som han representerte i Senatet fra 1999 til 2005.

Edwards forsøkte å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat i 2004 og hadde en viss suksess i de første nominasjonsvalgene, før det ble klart at John Kerry kom til å vinne.

Kerry valgte Edwards som sin visepresidentkandidat ved presidentvalget noen måneder senere, da den sittende presidenten George W. Bush ble gjenvalgt. Edwards prøvde på nytt å bli presidentkandidat i 2008, men nådde ikke opp mot Hillary Clinton og Barack Obama.

Edwards gjorde fattigdomsspørsmål til en kjernesak i sin deltakelse i offentligheten, og la vekt på familiens betydning i den enkeltes liv.

Fra 2008 ble hans fremtidige muligheter som politiker sterkt svekket etter avsløringer om et utenomekteskapelig forhold der Edwards hadde blitt far til et barn. Føderale myndigheter tok i 2011 ut tiltale mot ham for å ha brutt lovene om valgkampfinansiering i et forsøk på å dekke over farskapet. Domstolen greide ikke å enes om en dom, og tiltalen ble frafalt i 2012.

Høsten 2013 gikk Edwards tilbake til sitt gamle yrke og grunnla et advokatfirma med en tidligere kollega.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg