John Clifford Mortimer

Faktaboks

John Clifford Mortimer
Uttale
mˈå:timə
Født
1923
Død
2009

John Clifford Mortimer var en britisk forfatter og jurist. Han utnyttet sine erfaringer som skrankeadvokat i noveller, romaner og skuespill.

Mortimer slo igjennom som forfatter med radiooppførelsen av skuespillet The Dock Brief i 1957, samtidig som han fortsatte sin advokatpraksis og spilte en fremtredende rolle som forsvarer i ytringsfrihets- og borgerrettighetssaker i 1960-årene.

Et av Mortimers beste arbeider er det selvbiografiske skuespillet om forholdet til den blinde faren, A Voyage Round My Father (1970). Han ble kjent og populær hos et bredt publikum gjennom en TV-serie i 1970- og 1980-årene basert på historiene om Rumpole, en aldrende, sta advokat med hjertet på rette sted (Rumpole of the Bailey og flere andre samlinger). Også romansekvensen Paradise Postponed (1985) og Titmuss Regained (1989) ble filmatisert for TV med godt resultat.

Mortimer har utgitt sine memoarer i to bind, Clinging to the Wreckage (1982) og Murderers and Other Friends (1994). I Rumpole and the Penge Bungalow Murders (2004), møter leseren den eksentriske advokaten som ung, for første gang som hovedperson i en roman – en vellykket overføring fra et lite format til et større.

Mortimer ble slått til ridder i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg