John Bernhard Rekstad

Faktaboks

John Bernhard Rekstad
født:
2. november 1943, Oslo

John Bernhard Rekstad er en norsk fysiker kjent for arbeider innen eksperimentell kjernefysikk.

Vitenskapelig karriere

Rekstad oppnådde graden dr.philos. i 1976 og ble professor i fysikk ved Universitetet i Oslo i 1980. Etter studieopphold ved Niels Bohr Instituttet i København har han vært sterkt engasjert i forskningsprosjekter ved syklotronlaboratoriet i Oslo, og har trukket det inn i et internasjonalt forskningsmiljø. Han har også arbeidet for samarbeid mellom grunnforskning og anvendt forskning.

Han var en av initiativtagerne til Forskningsparken, som ble etablert på Blindern i Oslo i 1989, og var med i styret i Innovasjonssenteret i 1985–1988. Han var også en av initiativtagerne til opprettelsen av Forskningsstiftelsen for Oslo-regionen, FOSFOR, og var styreformann i 1987–1989. I perioden 1987–1993 var han medlem av styret for Norges Almenvitenskapelige Forskningsråd.

Rekstad stod for byggingen av det første soloppvarmede hus i Norge i 1977, en forskning som ledet til dannelsen av selskapene Solnor AS (1990) og SolarNor AS (1995). Han var også en av grunnleggerne av Senter for akseleratorbasert forskning og energifysikk (SAFE) i 2005 ved Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg