Hundekjøring

Hundekjøring. Fra en konkurranse med åttespann i sledehundkjøring. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Hundekjøring Finnmarksløpet
Hundekjøring Finnmarksløpet
Hundekjøring Finnmarksløpet
Lisens: CC BY SA 3.0
Lene Boysen Hillestad
Lene Boysen Hillestad er blant Norges mestvinnende idrettsutøvere gjennom tidene. Her fra et verdenscuprenn i nordisk stil i Holmenkollen hun vant i 1998.
Av /NTB Scanpix.

Hundekjøring er kjøring med hundespann som pulk, vogn eller slede, som blir trukket av én eller flere trekkhunder.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk mushing

Hundekjøring drives som konkurranseidrett og turkjøring, samt til ambulansekjøring, redningstjeneste og transport av personer og utstyr. I Norge, Canada og Alaska er hundekjøring mest vanlig på snø vinterstid, mens i Europa er barmark mest vanlig.

Det avholdes mesterskap i nordisk stil, sledehundkjøring (Nome-stil) og barmark. Innen sledehundkjøring konkurreres det i sprint, mellomdistanse og langdistanse.

Hundekjøring historie

Hundekjøring med slede har meget gamle tradisjoner som det viktigste transportmiddel blant inuiter i polarstrøk i Alaska, Canada og Grønland, samt i det nordlige Russland. Fra rundt 1830 ble trekkhunder også benyttet på mange polarekspedisjoner, blant annet av Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.

Hundekjøring som sport oppstod som sledekjøring i Alaska og det nordlige Canada rundt 1910. Sledehundkjøring var olympisk demonstrasjonsidrett i Lake Placid i USA 1932 og er den mest utbredte grenen internasjonalt med VM fra 1936. Et internasjonalt forbund, International Federation of Sleddog Sports (IFSS), ble stiftet 1985 og arrangerer VM i begge stilarter fra 1990, samt verdenscup annethvert år fra 1996. Det europeiske forbundet, European Sled Dog Racing Association (ESDRA), ble stiftet 1983 og arrangerer EM, hvor Norge deltok første gang 1988. Verdens lengste konkurranse i sledehundkjøring er Iditarod Trail-løpet mellom Anchorage og Nome i Alaska (over 1800 kilometer), arrangert fra 1973. Nordmannen Robert Sørlie vant dette løpet 2003 og 2005.

Norsk hundekjørings historie

I Norge ble de første konkurranser i hundekjøring holdt i slutten av 1920-årene i regi av Forsvaret. Norsk Trekkhundklubb (NTK) ble stiftet av Frithjof Nilsen Moe i 1931 og fikk avdelinger flere steder. Klubben tok opp konkurransekjøring, hvor føreren som regel gikk på ski, men aktiviteten bestod hovedsakelig av fritids- og ambulansekjøring, hovedsakelig i Oslomarka. Denne tjenesten ble etablert i 1932 og opphørte i 1998. En tilsvarende tjeneste ble utført av Oslomarka Trekkhundklubb. Oslo Hundekjørerklubb (stiftet 1934) var den første rene konkurranseklubben og dannet 1936, sammen med andre klubber, Norges Trekkhundforbund.

Det første offisielle NM ble arrangert 1947. De to foreningene gikk 1951 sammen i Norges Hundekjørerforbund (NHF), særforbund i Norges Idrettsforbund (NIF) fra 1956. NHF har over 5000 medlemmer (per 2004) og har arrangert NM i nordisk stil fra 1952 og i sledehundkjøring fra 1980-årene.

Den lengste norske konkurransen i nordisk stil er Seppalaløpet over to dager med overnatting ute, arrangert første gang 1951. Det lengste europeiske sledehundløpet er Finnmarksløpet på rundt 1200 kilometer, arrangert fra 1981. Femundløpet er på 650 kilometer.

Norske hundekjørere har vunnet 456 internasjonale medaljer i hundekjøring. Lene Boysen Hillestad er den nordmann med flest medaljer i internasjonale mesterskap uansett idrett; 58 hvorav 32 gullmedaljer. Flest NM-gull i hundekjøring har Hege Ingebrigtsen (25), Sigurd Nilsen (24), Lena Boysen Hillestad (22) og Helge Riverud (20).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jan T. Bull: Hundekjøring. En håndbok for nybegynnere og viderekomne. 1988.
  • Miki Collins og Julie Collins: Dog Driver: A Guide for the Serious Musher. Alpine Publications 1991.

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Femundløpet 2011 var i år VM. Finnmarksløpet var NM. Mer enn 110 hundespann deltar i disse konkurransene og de bør få en artikkel.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg