Faktaboks

John Garang de Mabior
Født
23. juni 1945, Wangkulei
Død
30. juli 2005
John Garang like før han omkom i en helikopterulykke
John Garang like før han omkom i en helikopterulykke
Av /USAID.

John Garang de Mabior var en sudansk politiker og frigjøringsleder. Under den sudanske borgerkrigen (1980-årene–2005) var han den fremste eksponenten i den sørsudanske politiske ledelsen for et forent Sudan under demokratisk og representativt styre, og med like muligheter for alle regioner. I 2005 deltok Garang i prosessen med å lage en fredsavtale. Samme år var han visepresident i Sudan i tre uker før han omkom i en helikopterstyrt.

Tidlige år

Garang var født i Upper Nile i dagens Sør-Sudan i 1945. Med hjelp fra slektninger fikk han en grunnleggende utdannelse før han ble sendt videre til Tanzania for studier. Deretter fikk han plass ved Grinnell College, Iowa i USA, før han returnerte til Tanzania og Universitetet i Dar-es-Salaam. Ved universitetet ble han en del av en gruppe unge og radikale studenter, og han reiste snart hjem til Sudan for å ta del i Anyanya- opprøret i den søndre delen av landet. Derfra ble han sendt til militær trening i Israel.

I 1972 inngikk Anyanya-opprørerne en fredsavtale med myndighetene i Khartoum, i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Som en del av avalen ble Anyanyas soldater integrert i den sudanske hæren. Garang, som nå var blitt offiser, var blant dem. Han ble så sendt til videre militær utdanning ved Fort Benning i USA, og fikk etter hvert graden oberst. Han tok så permisjon fra hæren og fortsatt sine akademiske studier ved Iowa State University. I 1981 avla han doktorgraden, med en avhandling om byggingen av Jonglei-kanalen og jordbruksutvikling i det søndre Sudan.

I 1983 var Garang stasjonert ved en militærbase utenfor Omdurman da det brøt ut et nytt opprør i søndre Sudan. Garang ble sendt til Bor i sør for å slå ned opprøret, men hoppet av sammen med mesteparten av soldatene sine og dro til Etiopia. Her var Garang med på å grunnlegge Sudanese People's Liberation Movement (SPLM) og dens militære gren, Sudanese People's Liberation Army (SPLA).

Borgerkrig og intern strid

SPLA hentet støtte fra blant annet Uganda, Libya og Etiopia, og la snart under seg store deler av det søndre Sudan. Garang var den fremste eksponenten i den sørsudanske politiske ledelsen for et forent Sudan under demokratisk og representativt styre, og med like muligheter for alle regioner – et «nytt Sudan». Men det var ikke enighet om denne politikken, og snart vokste det fram interne stridigheter i SPLAM/A. Garang var dinka, og tilhørte således den største folkegruppen i søndre Sudan.

I 1991 ble han utfordret av tre av sine tidligere nære medarbeidere, Lam Akol, Gordon Kong Chuol og Riek Machar. Sistnevnte representerte den nest største folkegruppen i SPLAM/A, nuerne. Uenigheten lå både i taktikk og mål, for ikke alle i SPLAM/A var enig i Garangs visjon on et nytt Sudan. Flere ønsket i stedet uavhengighet for den søndre delen av landet. De tre dannet den såkalte Nasir-fraksjonen. Snart ble konflikten også en konflikt mellom folkegrupper i søndre Sudan. Flere tusen dinka ble massakrert i Bor, angivelig av soldater tilknyttet Nasir-fraksjonen.

Splittelsen i SPLM/A førte til en slags borgerkrig i borgerkrigen. Dette var regjeringen i Khartoum rask til å utnytte. Garang fortsatte imidlertid å lede SPLM/A, nå med støtte av en annen dinka, Salva Kiir Mayardit. Både krigen med Khartoum, og stridighetene med diverse fraksjoner sør i landet, fortsatte gjennom hele 1990-tallet.

Fred og død

I 2002 førte samtaler til at partene i krigen i Sudan for første gang siden 1983 forpliktet seg til å jobbe mot en fredsavtale. Garang var instrumental i denne fredsprosessen som førte til inngåelse av en fredsavtale i 2005.

Som følge av denne ble Garang president i det autonome Sør-Sudan og første visepresident i republikken Sudan. Men denne rollen ble kortvarig. Garang omkom da helikopteret som brakte ham tilbake til Sør-Sudan fra et møte med Ugandas president Yoweri Museveni, styrtet tre uker senere. Undersøkelser viste at det var dårlig vær i området der helikopteret styrtet, det er likevel mange som mener at frigjøringslederen kan ha blitt drept.

Med Garang forsvant også den viktigste pådriveren for et forent Sudan. Han ble etterfulgt av sin nestkommanderende, Salva Kiir, som skulle bli det uavhengige Sør-Sudans første president da befolkningen stemte for full løsrivelse fra Khartoum seks år etter Garangs død. John Garang de Mabior regnes fortsatt som Sør-Sudans viktigste frigjøringsleder, og er hedret med et gravmonument i hovedstaden Juba. Det var her den nye staten Sør-Sudan ble erklært 9. juli 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg