Faktaboks

John Eliot
Uttale
ˈeljət
Født
1604, Widford, Hertfordshire, England
Død
21. mai 1690, Roxbury, Massachusetts, USA
Sir John Eliot
Av /Library of Congress.
Lisens: CC PDM

John Eliot var en engelsk-amerikansk puritansk misjonær. Han studerte teologi ved Cambridge universitet i England og reiste så til USA, der han først var prest for britiske kolonister og senere for den opprinnelige befolkningen i Massachusetts. I 1645 grunnla han The Roxbury Latin School, som er en av USAs eldste skoler som stadig er i drift. Eliot regnes som den første evangeliske misjonæren. Han oversatte deler av Bibelen til wampanoag-språket ved hjelp av en fange fra stammen som het Cokenoe. Han startet også et arbeid med å lage en grammatikk for lokalspråket.

Han donerte i 1689 et landområde i det som i dag er den historiske del av Boston for å finansiere det som fikk navnet Eliot School. Ved donasjonen stilte han som vilkår at elever fra urbefolkningen og fra den afrikanskættede befolkning skulle tas opp på lik linje med andre.

Ettermæle

Eliot er en av de første misjonærene og skoleetablererne i Nord-Amerika. Han forkynte på urbefolkningens språk og oversatte deler av Bibelen til deres språk. Dette arbeidet har også vært viktig for å bevare wampanoag-språket. Han var en tidlig talsmann for likestilling uansett etnisk bakgrunn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Carpenter, John (2002, oktober). New England Puritans: The Granparents of Modern Protestant Missions, Fides et Historia, 30, nummer 4.
  • Cesarini, J. P. (2008). A Brief History of the Mashepog Indians 1666, The William and Mary Quarterly, nummer 1: 101 – 134.
  • Cogley, Richard (1999). John Eliot’s Mission to the Indians before king Phillip’s War. Cambridge Massachusets: Harvard University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg