Johannisberg

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Johannisberg er et slott og vingods i Tyskland, Hessen, på øst-(nord-)siden av Rhinen ved Geisenheim. De 250 dekar store vinmarkene leverer rhinskvinen Schloss Johannisberger.

Faktaboks

Også kjent som
Schloss Johannisberg

Godset var opprinnelig et dobbeltkloster av Benediktinerordenen. Dette var selvstendig til 1563, da det ble underlagt fyrsteabbedene (senere fyrstebiskopene) av Fulda. Godset ble i 1804 en del av habsburgernes besittelser ved Rhinen. I 1816 ble godset av keiser Frans 1 av Østerrike gitt som len til fyrst Clemens von Metternich, og har siden tilhørt hans etterkommere.

Schloss Johannisberg ligger på en klippe 104 meter over Rhinen. Slottet er et stort, trefløyet anlegg i nyklassisistisk stil, som fikk sin nåværende utforming i 1826. Slottet ble ombygd og utvidet i årene 1718–1725, og ble restaurert og gjenoppbygd etter andre verdenskrig. I anlegget er det innarbeidet eldre bygningselementer. Mot sør ligger i tilknytning til slottet en stor kirke i romansk stil, opprinnelig oppført på 1100-tallet. Nord for slottet ligger avlsgård og vinifikasjonsanlegg. Slottet er tett omgitt av vinmarker på tre sider, mens det mot øst finnes en stor park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg