Johannes Weisser

Faktaboks

Johannes Weisser

Johannes Howlid Weisser

Født
22. juni 1980, Bærum
Johannes Weisser
Johannes Weisser
Av .

Artikkelstart

Johannes Weisser er en norsk sanger (baryton) med en betydelig opera- og konsertkarriere i Europa, Nord-Amerika og Asia. Han er også en etterspurt liedtolker.

Utdannelse og karriere

Weisser er utdannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Operaakademi i København, der han studerte med Susanna Eken. I 2004 debuterte han som Masetto i Wolfgang Amadeus Mozarts Don Giovanni på både Den Norske Opera og Komische Oper i Berlin. Allerede to år etter var han tilbake i tittelrollen i samme opera i Oslo, der han er en hyppig gjest.

Han har hatt engasjementer på flere av verdens største operahus og festivaler, som Staatsoper Berlin, Théâtre de La Monnaie i Brussel, Canadian Opera Company, Teatro Real Madrid, Theater An Der Wien samt festspillene i Edinburgh og Salzburg. Han har gjestet Festspillene i Bergen flere ganger, med blant annet Franz Schuberts Die schöne Müllerin i 2005 og et program med Mozart-arier i 2017.

Han er også en etterspurt liedtolker med en omfattende recitalvirksomhet. Både som liedtolker og operasanger er han kjent for en sterk formidlingsevne og utstråling, i tillegg til sin varme baryton.

Innspillinger

Weisser har spilt inn en rekke plateutgivelser, blant andre den kritikerroste Visiting Grieg (2008) og Ståle Kleibergs opera David og Bathsheba (2012), der både innspilling og Weisser i rollen som David ble nominert til Grammy i 2013. Av andre Grammy-nominasjoner han har medvirket på, er Joseph Haydns Skapelsen med RIAS Kammerchor og Freiburger Kammerorkester (2010) samt Johann Sebastian Bachs Matteuspasjon med samme kor og Akademie für alte Musik (2014), begge med dirigenten René Jacobs, som Weisser samarbeidet med i mange år.

Utvalgte plateinnspillinger

Viktige operaroller

Priser

  • Prins Eugens Kulturpris (Sverige), 2008

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg