Johannes Paul 1

Faktaboks

Johannes Paul 1
Johannes Paul I, Egentlig navn Albino Luciani
Født
17. oktober 1912, Forno di Canale
Død
28. september 1978
Johannes Paul 1 i 1969
Av .

Artikkelstart

Johannes Paul 1, pave fra 26. august til 28. september 1978.

Bakgrunn

Albino Luciani stammet fra en norditaliensk arbeiderfamilie. Luciani ble ordinert som subdiakon i 1934, diakon og deretter prest i 1935.

Etter å ha undervist i teologi ved Belluno, ble han gjort til biskop av Vittorio Veneto (1958) av Johannes 23. Senere ble han også gjort til patriark av Venezia i 1969 og kardinal i 1973.

Pontifikat

Johannes Paul 1s våpenskjold
Av .

Etter Paul 6s død ble Luciani valgt til pave på konklavets andre dag, 26. august, og tok navnet Johannes Paul 1. Slik ble han historiens første pave med dobbelt navn. Navnevalget signaliserte at han ønsket å videreføre forgjengernes (Johannes 23s og Paul 6s) reformbevegelse innen katolisismen. Han siktet særlig til 2. Vatikankonsil.

Johannes Paul 1s pontifikat varte i kun 33 dager og er et av de korteste i katolisismens historie. Likevel rakk han å sette sitt preg på pavelige innsettelsesseremonier. Tidligere var nye paver blitt innsatt med en kroningsseremoni, men Johannes Paul 1 ønsket ikke å bli kronet. Senere paver har fulgt hans eksempel, og det er derfor ikke lenger vanlig at paver krones. Han beholdt likevel den pavelige kronen, tiaraen, i sitt våpenskjold.

Johannes Paul 1 fikk fort tilnavnet «den smilende paven» i media.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg