Johannes Nicolaus Brønsted

Faktaboks

Johannes Nicolaus Brønsted
Født
22. februar 1879, Varde, Danmark
Død
17. desember 1947, København, Danmark
Portrett av Johannes Nicolaus Brønsted.

Var en dansk fysikalsk kjemiker. Mest kjent for sin syre-baseteori publisert i 1923.

Brønsted ble student i 1897 og tok magistergraden i kjemi ved Københavns universitet i 1902. Det samme gjorde N. Bjerrum. I 1908 tok begge doktorgraden. De konkurrerte samme år om det første professoratet i fysisk kjemi ved Københavns universitet, en konkurranse som Brønsted vant etter 5 (!) prøveforelesninger.

Sterke elektrolytter

Arrhenius hadde påpekt at elektrolytter var dissosiert i vann og hadde bestemt dissosiasjonsgraden for mange syrer, baser og salter. Bjerrum hevdet at sterke syrer og salter var 100 % dissosiert i vann, og når målinger syntes å vise de ikke var fullstendig dissosiert så skyldes det at ionene påvirket hverandre. Dette undersøkte Brønsted og medarbeider eksperimentelt. Ved å innføre en parameter kalt ionestyrke, fant de et uttrykk som passet med at sterke syrer og salter var 100 % dissosiert. Det samme uttrykket ble også funnet teoretisk av Peter Debye og Erich Hückel omtrent samtidig. Det gjorde Brønsted kjent.

Syre-baseteorien

Arrhenius hadde definert en syre som et stoff som kan avgi H+-ioner (protoner) og en base som et stoff som kan avgi OH--ioner. Brønsted utvidet basedefinisjonen til et stoff som kan oppta H+-ioner (protoner). Han kalte derfore syre-basereaksjoner for protolysereaksjoner. Med stoff mente han nøytrale molekyler eller ioner, og han skrev ligningen: syre = base + protoner. Arrhenius definisjoner gjelder stoffer løst i vann, mens Brønsteds definisjoner er uavhengig av løsemiddelet. En tilsvarende teori ble publisert omtrent samtidig av T. M. Lowry så i enklete bøker kalles disse definisjoner Brønsted-Lowry syre-baseteori.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg