Johannes Nicolaus Brønsted, dansk fysikalsk kjemiker. Mest kjent for sin syre-baseteori publisert i 1923.

Han ble student i 1897 og tok magistergraden i kjemi ved Københavns universitet i 1902. Det samme gjorde N. Bjerrum. I 1908 tok begge doktorgraden. De konkurrerte samme år om det første professoratet i fysisk kjemi ved Københavns universitet, en konkurranse som Brønsted vant etter 5 (!) prøveforelesninger.

Arrhenius hadde påpekt at elektrolytter var dissosiert i vann og hadde bestemt dissosiasjonsgraden for mange syrer, baser og salter. Bjerrum hevdet at sterke syrer og salter var 100 % dissosiert i vann, og når målinger syntes å vise de ikke var fullstendig dissosiert så skyldes det at ionene påvirket hverandre. Dette undersøkte Brønsted og medarbeider eksperimentelt. Ved å innføre en parameter kalt ionestyrke, fant de et uttrykk som passet med at sterke syrer og salter var 100 % dissosiert. Det samme uttrykket ble også funnet teoretisk av Peter Debye og Erich Hückel omtrent samtidig. Det gjorde Brønsted kjent.

Arrhenius hadde definert en syre som et stoff som kan avgi H+-ioner (protoner) og en base som et stoff som kan avgi OH--ioner. Brønsted utvidet basedefinisjonen til et stoff som kan oppta H+-ioner (protoner). Han kalte derfore syre-basereaksjoner for protolysereaksjoner. Med stoff mente han nøytrale molekyler eller ioner, og han skrev ligningen: syre = base + protoner. Arrhenius definisjoner gjelder stoffer løst i vann, mens Brønsteds definisjoner er uavhengig av løsemiddelet. En tilsvarende teori ble publisert omtrent samtidig av T. M. Lowry så i enklete bøker kalles disse definisjoner Brønsted-Lowry syre-baseteori.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.