Johannes Linnankoski

Faktaboks

Johannes Linnankoski
pseudonym for Vihtori Peltonen
Uttale
lˈinnankoski
Født
18. oktober 1869, Askola
Død
10. august 1913, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Johannes Linnankoski var en finsk forfatter og avisredaktør som i sin levetid og noen tiår etter var blant de mest leste finske forfatterne.

Han var ivrig med i den finske frihetsbevegelsen, og i årene 1895–1899 var han redaktør av den nyetablerte avisen Uusimaa i Borgå, en av landets første aviser på finsk. Han utga også mange politiske og sosiale flyveskrifter, og var en av talsmennene for de omfattende finnifiseringen av navn som skjedde i Finland i 1906, da «Johan Gustaf Hellstén» ble til «Juho Kusti Paasikivi» og lignende navneskifter.

Linnankoski trådte først 1903 frem som skjønnlitterær forfatter med det filosofiske lesedramaet Ikuinen taistelu (svensk Den eviga striden 1904). Han fikk sin berømmelse med Sangen om den ildrøde blomsten (Laulu tulipunaisesta kukasta 1906, norsk oversettelse 1938), som også er filmet fem ganger, sist i 1971. Det er en nyromantisk Don Juan-historie, flammende av naturlyrikk og sensualisme, men også med en moral: den erotiske villskapen må temmes til slutt. Romanen Pakolaiset (1908, svensk oversettelse Flyktingarna 1913) viser mesterlig psykologisk evne. Han skrev dessuten en rekke noveller og dramaer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg