Johannes Gjerdåker

Faktaboks

Johannes Gjerdåker
Født
15. januar 1936, Voss, Vestland
Død
27. april 2020
Av /Samlaget.

Artikkelstart

Johannes Gjerdåker var lokalhistorikar, forfattar og omsetjar. Han var ein av dei fremste gjendiktarane i Noreg.

Bakgrunn

Johannes Gjerdåker blei fødd på Voss i Hordaland (no Vestland). Han gjekk på Voss landsgymnas, og etter gymnaset budde han ein periode på Island, der han lærte språket medan han arbeidde på gard. Seinare studerte Gjerdåker språk og historie ved Universitetet i Oslo. Han hadde elles andre yrke ved sidan av litteratur- og historiearbeidet, og mellom anna prøvd seg som trikkekonduktør, skogsarbeidar, vektar, lærar og korrekturlesar.

Litteraturarbeidet

Gjerdåker arbeidde filologisk og historisk med eit mangfald av litterære og kulturelle tekstar og emne. I tillegg til å skrive sjølv og omsetje, starta han i 1980 sitt eige forlag – Vestanbok forlag – der han mellom anna gav ut fleire av Ivar Aasen sine skrifter. Gjerdåker har både redigert, gjort utval frå og skrive etterord til fleire av bøkene til Aasen.

Gjerdåker debuterte som forfattar med diktsamlinga Skot på gamal stuv i 1978. Sidan skreiv han fleirfaldige lokalhistoriebøker, mellom anna Arbeidet i bygdene (1980) og Postvegane i Hordaland (1989) – som inneheld både historiske presentasjonar og turframlegg – og Ålmenn soge for Voss i to band (1990 og 1991).

Gjerdåker var ein av dei fremste gjendiktarane i Noreg, og han omsette til nynorsk. Han har omsett bøker frå engelsk, tysk, latin, islandsk og persisk, og omsetjingane av mellom andre Horats, Bergsveinn Birgisson og Omar Khayyam vitnar om eit uvanleg godt grep om stilnivå og språktonar, rytmikk, ordval og biletspråk – i nynorsk så vel som i dei framande språka.

I 2006 kom Bokmann og brubyggjar. Festskrift til Johannes Gjerdåker på 70-årsdagen, redigert av Asbjørn Aarnes og Jon Askeland.

Utmerkingar

Gjerdåker fekk Voss kommune sin kulturpris i 1992. I 1997 fekk han Bastianprisen for eit utval songar og dikt av den skotske poeten Robert Burns og vidare Melsomprisen i 1999 for ei ny samling med gjendiktingar av den same poeten. Gjerdåker har òg fått Kritikarprisen for beste omsetjing i 2006, for si andre samling av gjendiktingar av Horats’ Odar. I 2012 var han igjen nominert til Kritikarprisen, då for Bergsveinn Birgissons Svar på brev frå Helga. I 2020 blei han heidersmedlem i Voss mållag.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg