Johannes Gausdal

Faktaboks

Johannes Gausdal
Født
16. mai 1888, Sunnylven, Møre og Romsdal
Død
27. september 1981, Oslo

Artikkelstart

Johannes Gausdal var en norsk misjonær som arbeidet for Santalmisjonen. Han er kjent for sitt arbeid som misjonær, kirkeleder og for å ha drevet misjonen frem til India ble selvstendig og det ble etablert en egen indisk luthersk kirke.

Gausdal tok utdanning i språk ved Livingstone College i London, studerte teologi ved Menighetsfakultet i Oslo og ble etter dette ordinert som misjonsprest. I 1915 reiste han til India for Santalmisjonen. Han var tilsynsmann i Santalistan under andre verdenskrig. I denne perioden var misjonen avskåret fra kontakt med Norge.

I perioden 1950–1955 var han den første generalsuperintendent, som blir det samme som biskop, i The Northern Evangelical Lutheran Church i India. Dette var en sammenslutning av flere lutherske kirker som tidligere hadde vært organisert under ulike misjonsorganisasjoner seg til en uavhengig indisk lutheransk kirke. I perioden han ledet kirken ble den i 1951 medlem i Det Lutherske verdensforbund og i 1955 i Christian Council of India.

Gausdal reiste hjem fra India i 1956 og den indiske lutherske kirke fikk sin første nasjonale biskop året etter. Han høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid og mottok St. Olavs orden i 1955. Etter at han kom tilbake til Norge var Gausdal med i Santalmisjonen. Tidligere misjonærer var viktige støttespillere for misjonen og aktive formidlere av innsatsen på misjonsmarken i misjonsforeninger og andre offentlige sammenhenger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gausdal, Johannes (1942). The Khut System of the Santals. Journal of the Asiatic Society in Bengal.
  • Gausdal, Johannes (1953). Ancesteral and Sacrificial Clans Among the Santals. Journal of the Asiatic
  • Gausdal, Johannes (1953). Ebeneser evangelical Lutheran church. Bengari (India): The Santal Mission.
  • Gausdal, Johannes (1937). Santalmisjonens historie på misjonsmarken. Oslo: Santalmisjonens forlag.
  • Gausdal, Johannes (1922). Fraa det religiøse India. Bjørgvin: Lunde.
  • Nyhagen, Johan og Hodne, Olav (1975). Santalmisjonens historie: med særlig henblikk på utviklingen i India og Norge 1867 – 1967. Oslo: Den norske santalmisjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg