Johannes Astrup

Faktaboks

Johannes Astrup
Født
3. desember 1872
Død
8. juni 1955

Artikkelstart

Johannes Astrup var født i 1872 og ble annen-generasjons misjonær. Han var sønn av misjonæren og misjonsbiskopen Nils Astrup. Han kom til Sør-Afrika som tiåring, lærte seg å snakke zulu flytende og tok teologisk utdanning ved Luther College og Seminary i Decorah i Iowa i USA. Etter at han ble ferdig utdannet i 1896 ble han ordinert som prest i Den Norske Synode i USA. Den norske Kirkes Misjon ved Schreuder (NKMS) hadde tett samarbeid med Den Norske Synode som etter hvert overtok det teologiske og administrative ansvaret for misjonen.

Astrup oversatte evangeliene og religiøse skrifter til Zulu. Han vikarierte som biskop for NKMS fra 1918 til 1920 og etter at organisasjonen sluttet med denne ordningen som superintendent til 1946. Han var aktivt med i debatten rundt Zuluenes situasjon i Sør-Afrika og skrev også bidrag rettet mot et bredt publikum for å få økonomisk støtte til misjonsarbeidet.

Johannes Astrup døde i Sør Afrika i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Astrup, Johannes (1932). The future of the Zulus: a lecture at Greytown on the 6th of May 1932 at a District Native Teacher's Meeting under the Auspices of the Education Department of Natal. American Lutheran Mission in South Africa.
  • Astrup, Johannes (1907). Nyinwase: en hedningepiges heltemodige kamp. Utsendt til landets sogneprester med ønske om en offerdag til misjonsfondet.
  • Astrup, Nils (1903). Zulumissionens Maal - Africas Hjerte: et Ord til Venner ad det mørke Fastland om Missionsudsigterne, belyst af Prophetierne, Historien og Nutidsbegivenhederne.Kristiania
  • Astrup, Nils (1891). En Missionsreise til Limpopo: gjennem Zululand, Swaziland og Tongaland ind i riget Umgaza. Kristiania
  • Nome, John (1943). Det norske misjonsselskaps historie i norsk kirkeliv: fra stiftelsestiden til Schreuders brudd. Stavanger: Det Norske Misjonsselskap.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg