Johannes 23, oppr. Angelo Giuseppe Roncalli, pave fra 1958, tok navnet Johannes 23 (se notis under Johannes 20). Sønn av en småbruker, presteviet 1904, bispeviet 1925, fra 1934 stasjonert i Istanbul, fra 1937 i Athen, der han under den tyske okkupasjon forhindret deportasjon av greske jøder. Fra 1944 var han nuntius i Paris, der han i den vanskelige overgangstid oppnådde en lempelig behandling av 33 franske biskoper som hadde kompromittert seg under den tyske okkupasjon ved å samarbeide med Vichy-regjeringen, samtidig som han tok seg av krigsfangenes sak og la for dagen sympati med arbeiderprestene. Han ble kardinal 1953 og erkebiskop av Venezia, og ble 1958 valgt til pave etter Pius 12.

Hans første handling som pave var å utnevne 23 nye kardinaler for derved å gjøre kardinalkollegiet mer internasjonalt. Få uker etter sin tiltredelse overrasket han verden ved å erklære at han ville sammenkalle et økumenisk konsil i Roma. Hans ordvalg ble i protestantiske kretser i stor utstrekning misforstått dithen at også ikke-katolikker skulle innbys til kirkemøtet, men innebar etter romersk-katolsk språkbruk bare at alle biskoper og prelater som står i kommunion med pavestolen, ville bli innbudt. Da han 5. juni 1960 oppnevnte ti forberedende kommisjoner for konsilet, opprettet han samtidig et Sekretariat for kristen enhet, som ble pålagt å innby representanter for de andre kirkesamfunn som observatører ved konsilet. Derved slo han inn på en helt ny linje i pavestolens forhold til de andre kirker og til den økumeniske bevegelse. Konsilet ble åpnet av paven i Peterskirken 11. oktober 1962, og er med rette blitt betegnet som hans epokegjørende verk (se Vatikankonsil).

Johannes ble kjent for sin varme menneskelighet og toleranse. Han sendte ut åtte encyklikaer. I Mater et Magistra (1961) om kirkens sosiale lære, gjorde han seg til talsmann for blant annet minstelønn for alle arbeidere, hjelp til utviklingsland og sosialisering hvor det måtte være nødvendig. I Pacem in Terris (1962) behandlet han menneskerettighetene og grunnlaget for varig fred, med skarp fordømmelse av atomopprustningen.

Johannes ble saligkåret 3. september 2000. av pave Johannes Paul 2. og helgenkåret sammen med den samme paven 27. april 2014. Hans festdag er 11. oktober som er sammenfallende med åpningen av det andre Vatikankonsilet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.