Johanne Luise Heiberg

Faktaboks

Johanne Luise Heiberg
Johanne Luise Pätges
Født
22. november 1812, København
Død
21. desember 1890, København

Johanne Luise Heiberg (til venstre) og ektemannen Johan Ludvig Heiberg blir lest for av hans mor, forfatteren Thomasine Gyllembourg (med ryggen til). Maleri av Wilhelm Marstrand fra 1870.

Johanne Luise Heiberg var en dansk skuespiller.

Hun slo gjennom på Det Kongelige Teater i 1826 og trakk seg tilbake fra scenen i 1864. I mellomtiden sto hun som sitt lands største scenekunstner og øvde betydelig innflytelse på dansk kulturliv. Hennes talent spente fra vaudevillen (Trine Rar i Aprilsnarrene) over komedien til tragedien. I 1867–1974 var hun instruktør ved Det kongelige Teater og fikk betydning også for norsk dramatikk ved å iscenesette Henrik Ibsens Kongsemnerne og Bjørnstjerne Bjørnsons Maria Stuart.

Med sin monumentale spillestil ble Heiberg en av de viktigste eksponentene for senromantikken i europeisk teater, og hun nådde en internasjonal berømmelse som var nærmest utenkelig for en skandinavisk skuespiller i hennes samtid. Hennes to vaudeviller, En søndag på Amager og Abekatten (1849), spilles fortsatt.

Hun utga minnebøkene P. A. Heiberg og Thomasine Gyllembourg (1883) og Et Liv, gjenoplevet i Erindringen (4 bind, 1891–1893). Hennes Breve til A. F. Krieger ble utgitt i 1914–1915.

Johanne Luise Heiberg var gift med forfatteren Johan Ludvig Heiberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg