Johanne Høeg

Faktaboks

Johanne Høeg
Født
18. mars 1890, Nissedal
Død
29. januar 1994, Oslo

Artikkelstart

Johanne Høeg var en norsk sykepleier og misjonskvinne som tok initiativ for å starte Sykepleierskenes misjonsring (SMR), som var støtteapparatet for kvinnelige misjonsarbeidere, i 1921. Organisasjonen ble startet etter mønster av Lærerinnenes Misjonsforbund (stiftet i 1902). Johanne Høeg ledet i flere år Sykpleierskenes misjonsring, som blant annet støttet misjonæren og sykepleieren Bodil Biørns arbeid blant armenere.

Misjonsskolen for kvinner

I årene fra 1938 til 1957 var hun forstanderinne (leder) for Misjonsskolen for kvinner i Oslo. Høeg hadde stillingen til hun gikk av med pensjon. Misjonsskolen var viktig for å gi kvinner utdanning for misjonsarbeid, og vektla også at kvinner kvalifiserte seg med annen utdanning og i språk. Skolen ble drevet fra 1900 til 1979, og var i stor grad finansiert med støtte fra kvinneforeninger.

Organisasjonsarbeid

Etter at hun ble pensjonist fortsatte Høeg i Misjonsringens redaksjon og var med i en rekke kristelige råd og organisasjoner. Hun høstet stor anerkjennelse for dette arbeidet. I 1964 fikk hun tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull og i 1958 hadde SMR en innsamling som finansierte en reise for henne til misjonsfelt i Afrika og Madagaskar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dons, Henrike (Henny) Margrethe (1925). Den kristne kvinne og hedningemissionen. En historisk oversikt. Oslo: Lutherstiftelsen.
  • Dons, Henrike (Henny) Margrethe (1923). Kvindens misjonsarbeide. Stavanger: Misjonsselskapets forlag
  • Førde, Evy-Karin (1983). Opprettelse av Misjonsskolen for kvinner: sett på bakgrunn av kvinners plass i Det norsk misjonsselskap. Bergen: Norsk Lærerakademi (NLA).
  • Okkenhaug, Inger Marie (2016). En norsk filantrop. Bodil Biørn og armenerne 1905 – 1934. Kristansand: Portal
  • Retterdal, Knut (1988). Kvinnes plass og rett i misjonsarbeid belyst fra skriften og historien. Åndalsnes: Gun Bø forlag.
  • Straume, J. B. (1960). Norske sykepleiere. Oslo: Athene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg