Johann Heinrich Voss

Faktaboks

Johann Heinrich Voss
Johann Heinrich Voß
Født
20. februar 1751, Sommerstorf (Mecklenburg-Vorpommern)
Død
29. mars 1826, Heidelberg
Johann Heinrich Voss malt av Georg Friedrich Adolph Schöner (1797)

Artikkelstart

Johann Heinrich Voss var en tysk forfatter og oversetter som var en av de ledende forfatterne i Göttinger Dichterbund. Han regnes som en av de mest betydningsfulle oversetterne av antikkens tekster til tysk.

Hans forfatterskap består primært av idyller i heksametervers. Mens hans tidlige tekster hadde en viss sosialkritisk tone, preget av oppveksten i en familie som var livegen, utviklet hans senere idyller seg mer i tradisjonell retning. Der siebszigste Geburtstag (1781), hvor Voss portretterer hverdagen til en landsbylærer, er hans mest kjente idylldiktning. Også Luise (1783–1784) er karakteristisk for idyllsjangeren i den tyske litteraturen; den inspirerte senere Johann Wolfgang von Goethe til sitt epos Hermann und Dorothea (1797). Videre skrev Voss blant annet Die Bleicherin, Die Kirchpfückerlind og De Winterawend, hvor han også brukte sin nordtyske dialekt som poetisk språk.

Siden 1775 var Voss utgiver av Göttinger Musenalmanach, det viktigste publikasjonsorganet for Göttinger Dichterbund. Han oversatte blant annet Homer (Odysseen, 1781, Iliaden, 1793), Ovid, Vergil, Horats, Aristofanes og William Shakespeare til tysk. Forfatterskapet har i dag primært litteraturhistorisk interesse, men hans oversettelser av antikkens klassikere til tysk regnes fortsatt som banebrytende.

Siden 1958 deler Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung (Det tyske akademie for språk og diktning) årlig ut Johann Heinrich-Voss-prisen for oversettelse; denne går primært til litterære gjendiktninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg