Johann Friedrich Böttger

Faktaboks

Johann Friedrich Böttger
Født
4. februar 1682, Schleiz, Tyskland
Død
13. mars 1719, Dresden, Tyskland
Johann Gregorius Höroldt. Kinesiskinspirert skål i porselen med underglasur-dekor. Utført ved Meissen, 1720-tallet.

Artikkelstart

Johann Friedrich Böttger var en tysk alkymist. Han var den første i Europa som fant en måte å fremstille ekte porselen på. Metoden var den gang bare kjent av kineserne.

I 1701 startet Böttger å eksperimentere med å fremstille gull. De kommende årene levde han vekselvis fengslet og under flukt. Sammen med fysikeren Ehrenfried Walther von Tschirnhaus og Gottfried Pabst von Ohain oppdaget Böttger i 1706 fremstillingsprinsippene for rødt og hvitt porselen.

Den 15. januar 1708 lyktes Böttger for første gang å brenne en hvit, transparent skjerv. Datoen regnes for å være det europeiske porselenets opprinnelse.

På bakgrunn av oppdagelsen etablerte kurfyrste August den sterke porselensfabrikken Königlich-Polnische und Kurfürstlich-Sächsische Porzellan-Manufaktur i 1710. Fabrikken, som er bedre kjent som Meissen, ble straks et forbilde for andre fabrikker rundt omkring i Europa.

I alle de årene han forsket på porselen var han frihetsberøvet, men i 1714 fikk han tilbake friheten. To år senere utviklet Böttger en blå glasur. Samtidig var han kronisk syk, og i 1719 døde han.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brattig, Patricia (2010). Meissen – Barockes Porzellan in Köln, Arnoldsche

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg