Johann Baptist Cramer

Faktaboks

Johann Baptist Cramer
Uttale
crˈamer
Født
24. februar 1771, Mannheim, Tyskland
Død
16. april 1858, London

Artikkelstart

Johann Baptist Cramer, tysk-engelsk pianist og komponist, en av de ledende engelske klavervirtuoser i første halvdel av 1800-tallet, mest kjent for sine klaverpedagogiske verker. Hans far var Wilhelm Cramer, fiolinist i det berømte Mannheim-orkestret, som ikke lenge etter sønnens fødsel flyttet med sin familie til London. Her ga faren ham og hans bror Franz den første musikkundervisningen. Johann viste klart anlegg for klaverspill og faren satte ham i skole hos J. D. Benser. Senere ble Cramer elev av J. S. Schroeter og deretter elev hos den berømte Muzio Clementi. 13 år gammel, i 1784, ga Cramer sammen med Clementi en duo-konsert. Året etter begynte han teori- og komposisjonsstudier hos Carl Friedrich Abel (1723–87).

I 1788 la Cramer ut på en konsertturne i Tyskland med stor suksess. Da han kom tilbake til England i 1791 ble han rangert som en av de beste yngre pianistene i sitt hjemland, inkludert den fremragende, men eldre Joseph Haydn som kom til London dette året. I 1799 la Cramer ut på sin andre kontinentale konsertturné, men vendte året etter tilbake til England. Her begynte han på sin første av to serier med klaver-etuder, hans mest kjente verk og fremdeles meget gangbare blant klaverstudenter den dag i dag. Han introduserte på denne tiden Beethovens klaversonater til det engelske publikum, og det gikk frasagn om hans konserter med verk av Bach og Mozart.

I 1805 startet han et forlag, Cramer & Keyes og i 1810 enda et nytt forlag med Samuel Chappell. Han var den som i England publiserte Beethovens 5. Klaverkonsert, og han sies å være opphavsmannen til tittelen ”Keiserkonserten” på Beethovens femte klaverkonsert. Cramer var også en av grunnleggerne av Philharmonic Society.

I 1835, 64 år gammel, ga han en bejublet avskedskonsert. Han flyttet deretter til Paris der han ble boende i 10 år. Han vendte tilbake til London i 1745 og ble boende der til sin død.

Cramer fikk i sin levetid oppleve den betydelige forandring som fant sted i den musikalske verden fra den klassiske epoken til den høyromantiske – han konserterte både med Joseph Haydn og Franz Liszt. Cramers klaveretyder er teknisk mangfoldige og musikalsk verdifulle, i første rekke gjelder dette det store studie- og etydeverket ”Grosse praktische Pianoforte-Schule”. Fremfor allt verdsatte Luwig van Beethoven Cramers etyder svært høyt. Av hans øvrige komposisjoner som blant annet omfatter 8 klaverkonserter, en klaverkvartett, en klaverkvintett, 105 klaversonater samt en rekke andre klaververk, er de fleste av disse glemt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg