Johan Ulstrup

Faktaboks

Johan Ulstrup
Født
31. juli 1896, Risør
Død
3. desember 1956, Horten
Johan Ulstrup sørget for å legge ut miner ved innseilingen til Bergen natt til 9. april 1940, som senket og skadet flere tyske forsyningsskip. Selv etter at Sør-Norge var tapt fortsatte han kampen så lenge det var mulig.
Marinemuseet.

Johan Fredrik Thaulow Ulstrup var en norsk sjøoffiser, kontreadmiral fra 1952. Han mottok Krigskorset med sverd for sin innsats under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Ulstrup startet sin karriere i 1918 da han ble uteksaminert fra Sjøkrigsskolen. På tyvetallet var han en periode student i Frankrike, og elev på en rekke kurs og skoler i marinen. I perioder også sjef på motortorpedobåter og minelegger. I 1936 fikk han rang som kaptein.

Andre verdenskrig

1939 ble Ulstrup sjef for en mineleggerdivisjon, som del av nøytralitetsvakten. Etter å ha mottatt meldinger om kamper i Oslofjorden natt til 9. april fikk avdelingen hans lagt ut en serie miner etter at de første tyske krigsskipene var passert innløpet til Bergen. Disse minene skadet og senket flere tyske støtteskip. Selv etter at Sør-Norge var tapt til tyskerne fortsatte Ulstrup motstanden så lenge det lot seg gjøre. I juni 1940 måtte han flykte, og meldte seg til Sjøforsvarets Overkommando i London.

Samme år endret Ulstrup mellomnavn fra det tyskklingende «Friedrich» til norsk stavemåte «Fredrik».

Ulstrup ble sjef på jageren Mansfield, som Norge hadde fått overdratt fra USA, under eskortetjeneste i Atlanterhavet fra 1940 til 1941. Han kom deretter på land og startet i tjeneste som sjef for norske marinestyrker på Island, en stilling han beholdt ut krigen.

Etter krigen

Etter krigen ble Ulstrup minedirektør, med ansvar for minevåpenet i Sjøforsvaret. Denne stillingen hadde han frem til 1952, da han ble forfremmet til kontreadmiral og ble sjef for Marinekommando Østlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg