Johan Peter Lunde

av ukjent fotograf/Oslo Museum. CC BY 3.0

Johan Peter Lunde, norsk teolog og biskop. Han ble cand.theol. i 1890 og arbeidet først en del år som lærer. I 1897 ble han stiftskapellan i Kristiansand stift og i 1900 sogneprest i Bygland. I 1906 ble han residerende kapellan i Johannes menighet i Stavanger, i 1910 sogneprest samme sted, i 1920 sogneprest i Oslo menighet (nå Gamlebyen). Han var biskop i Oslo bispedømme i 1922-1937.

Lunde var blant annet formann i Det Norske Misjonsselskap og Norsk Søndagsskoleforbund. Hans tydelige engasjement for søndagsskole og religiøs opplæring av barn gjorde ham kjent som "barnebispen". Han var samtidig en stridsmann for gammeldags tro og moral og ble derfor en skyteskive for mange angrep som han ofte selv foranlediget ved sine uoverveide uttalelser. I 1923 nektet han å ordinere den liberale teologen Jens Gleditsch som var blitt utnevnt til biskop i Nidaros.

Hans Barneprekener (1930) og Nye barneprekener (1932) er oversatt til en rekke språk. Han utgav ellers Taler og foredrag (1929) og Jesus fra Nasaret (1930).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.