Johan Peter Holtsmark

Faktaboks

Johan Peter Holtsmark
Født
13. februar 1894
Død
10. desember 1975

Artikkelstart

Johan Peter Holtsmark var en norsk fysiker som er kjent for sitt arbeid på bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxén.

Biografi

Holtsmark ble født i Oslo og studerte i Oslo, Würzburg, Leipzig, Göttingen, samt London. Han oppnådde graden dr. philos. i 1918 på en avhandling om intensitetsforløpet i seriespektra fremkalt ved katodestråler.

Han jobbet som amanuensis ved Universitetet i Oslo i perioden 1920–1923, var professor i fysikk ved NTH fra 1923 til 1942, og professor ved Universitetet i Oslo fra 1942 til 1964.

Vitenskapelig karriere

Holtsmark publiserte et stort antall avhandlinger, hovedsakelig innenfor atomfysikk og akustikk. Særlig kjent er hans banebrytende arbeider i bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxen fra 1926.

I årene 1934–1937 etablerte han ved NTH et kjernefysisk laboratorium med moderne høyspenningsutstyr, det første i sitt slag i Norge. Dette ble flyttet til Oslo da Holtsmark ble professor der. Han la derved grunnen for det kjernefysiske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo.

Han sto dessuten for oppbyggingen av et akustisk laboratorium der, og etablerte en forskningsgruppe i faste stoffers fysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg