Johan Peter Holtsmark var en norsk fysiker som er kjent for sitt arbeid på bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxén. 

Holtsmark ble født i Oslo og studerte i Oslo, Würzburg, Leipzig, Göttingen, samt London. Han oppnådde graden dr. philos. i 1918 på en avhandling om intensitetsforløpet i seriespektra fremkalt ved katodestråler.

Han jobbet som amanuensis ved Universitetet i Oslo i perioden 1920–1923, var professor i fysikk ved NTH fra 1923 til 1942, og professor ved Universitetet i Oslo fra 1942 til 1964.

Holtsmark publiserte et stort antall avhandlinger, hovedsakelig innenfor atomfysikk og akustikk. Særlig kjent er hans banebrytende arbeider i bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxen fra 1926.

I årene 1934–1937 etablerte han ved NTH et kjernefysisk laboratorium med moderne høyspenningsutstyr, det første i sitt slag i Norge. Dette ble flyttet til Oslo da Holtsmark ble professor der. Han la derved grunnen for det kjernefysiske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo.

Han sto dessuten for oppbyggingen av et akustisk laboratorium der, og etablerte en forskningsgruppe i faste stoffers fysikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.