Johan Peter Holtsmark

Faktaboks

Johan Peter Holtsmark
født:
13. februar 1894
død:
10. desember 1975

Johan Peter Holtsmark var en norsk fysiker som er kjent for sitt arbeid på bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxén.

Biografi

Holtsmark ble født i Oslo og studerte i Oslo, Würzburg, Leipzig, Göttingen, samt London. Han oppnådde graden dr. philos. i 1918 på en avhandling om intensitetsforløpet i seriespektra fremkalt ved katodestråler.

Han jobbet som amanuensis ved Universitetet i Oslo i perioden 1920–1923, var professor i fysikk ved NTH fra 1923 til 1942, og professor ved Universitetet i Oslo fra 1942 til 1964.

Vitenskapelig karriere

Holtsmark publiserte et stort antall avhandlinger, hovedsakelig innenfor atomfysikk og akustikk. Særlig kjent er hans banebrytende arbeider i bølgemekanisk spredningsteori sammen med Hilding Faxen fra 1926.

I årene 1934–1937 etablerte han ved NTH et kjernefysisk laboratorium med moderne høyspenningsutstyr, det første i sitt slag i Norge. Dette ble flyttet til Oslo da Holtsmark ble professor der. Han la derved grunnen for det kjernefysiske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo.

Han sto dessuten for oppbyggingen av et akustisk laboratorium der, og etablerte en forskningsgruppe i faste stoffers fysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg