Faktaboks

Johan Olof Ramstedt
Født
7. november 1852, Stockholm, Sverige
Død
15. mars 1935, Stockholm, Sverige
Johan Olof Ramstedt
Av /Stockholms stadsmuseum.
Lisens: CC BY 2.0

Johan Olof Ramstedt var en svensk embetsmann og politiker, som var statsminister fra april til august i 1905. Som statsminister ledet han Sveriges politikk i de kritiske månedene omkring unionsoppløsningen med Norge. Da den overordentlige (urtima) riksdagen ikke fulgte regjeringens opplegg i unionspolitikken, gikk han av.

Ramstedt var også dommer fra 1898 og statsråd fra 1902 til 1905. Fra 1912 til 1920 var han överståthållare (fylkesmann) i Stockholm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Andreas Kolle

Det bør være nok av beviser på t Ramstedt ikke hadde store valget da han ble gitt statsministerposten. Han var langt ute i rekken av de som ble spurt, og alle andre hadde takket nei. Blant annet hadde Karl Staaf, som ble statsminister etter Christian Lundeberg, Ramstedts etterfølger, takket nei fordi han sa at han ikke følte seg kallet til et så viktig embedte eller en tilsvarende vag unnskyldning. Jamfør Arne Wåhlstrand: "1905 års ministärkriser" side 17-24. Hyklersk nok var Ramstedt den som var sintest på de som takket nei, kanskje fordi han viste at han selv kom til å måtte ta imot jobben.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg