Johan Koren Christie – norsk flyoffiser

Johan Koren Christie var en norsk flyoffiser som ledet hjemføringen av krigsfanger etter andre verdenskrig og var sjef for Luftforsvarets forsyningskommando.

Christie ble uteksaminert fra Hærens Flyveskole i 1930, som fenrik. Han studerte så i Tyskland og ble der diplomingeniør, før han ble ansatt ved Kjeller flyfabrikk. De siste årene før krigen var han offiser ved Trøndelag flyavdeling, og foreleste ved NTH.

Christie befant seg 9. april 1940 i Sverige, hos Saabs flyfabrikk. Han kjørte med noen vernepliktige til Norge, og kjempet der. Etter kapitulasjonen flyktet Christie nordover og kom seg til slutt til general Otto Ruge i Troms, som utnevnte ham teknisk sjef for Flyvåpenet. Ved slutten av felttoget i Norge, dro Christie til Canada for å ta del i oppbyggingen av Little Norway.

Fra 1942 ønsket Christie å fly aktivt i krigen, og ble plukket ut til det britiske luftforsvarets eliteavdeling Pathfinders, en gruppe som fløy foran bombeflyene og markerte mål. Christie tjenestegjorde i denne avdelingen frem til 1944, da han ble overført til det allierte hovedkvarteret som forbindelsesoffiser og leder for arbeidet med å finne igjen nordmenn i tyske fangeleire.

Christies karriere etter krigen var både militær og sivil. Han var driftssjef i Det Norske Luftfartsselskap fra 1946 til 1949, og direktør og sjef for Forsvarsdepartementets materielldirektorat fra 1952. Senere ble han generalmajor og sjef for Luftforsvarets forsyningskommando fra 1963 til 1974. Han engasjerte seg lenge i fredsarbeid, blant annet i gruppen «General og admiraler for fred».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.