Johan Koren Christie - norsk flyoffiser

Faktaboks

Johan Koren Christie
Født
23. juli 1909, Vang (nå Hamar)
Død
5. juli 1995, Hamar

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johan Christie
Av /NTB Scanpix ※.

Johan Koren Christie var en norsk flyoffiser som ledet hjemføringen av krigsfanger etter andre verdenskrig og var sjef for Luftforsvarets forsyningskommando.

Christie ble uteksaminert fra Hærens Flyveskole i 1930, som fenrik. Han studerte så i Tyskland og ble der diplomingeniør, før han ble ansatt ved Kjeller flyfabrikk. De siste årene før krigen var han offiser ved Trøndelag flyavdeling, og foreleste ved NTH.

Andre verdenskrig

Christie befant seg 9. april 1940 i Sverige, hos Saabs flyfabrikk. Han kjørte med noen vernepliktige til Norge, og kjempet der. Etter kapitulasjonen flyktet Christie nordover og kom seg til slutt til general Otto Ruge i Troms, som utnevnte ham teknisk sjef for Flyvåpenet. Ved slutten av felttoget i Norge, dro Christie til Canada for å ta del i oppbyggingen av Little Norway.

Fra 1942 ønsket Christie å fly aktivt i krigen, og ble plukket ut til det britiske luftforsvarets eliteavdeling Pathfinders, en gruppe som fløy foran bombeflyene og markerte mål. Christie tjenestegjorde i denne avdelingen frem til 1944, da han ble overført til det allierte hovedkvarteret som forbindelsesoffiser og leder for arbeidet med å finne igjen nordmenn i tyske fangeleire.

Videre karriere

Christies karriere etter krigen var både militær og sivil. Han var driftssjef i Det Norske Luftfartsselskap fra 1946 til 1949, og direktør og sjef for Forsvarsdepartementets materielldirektorat fra 1952. Senere ble han generalmajor og sjef for Luftforsvarets forsyningskommando fra 1963 til 1974. Han engasjerte seg lenge i fredsarbeid, blant annet i gruppen «General og admiraler for fred».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg