Johan Johannson

Faktaboks

Johan Johannson
Født
25. januar 1967, Oslo
Johan Johannson er en norsk næringslivsleder.
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Johan Johannson er en norsk næringslivsleder og siviløkonom. Som dominerende eier av NorgesGruppen ASA regnes Johannson som en av de mektigste i norsk matvarebransje.

Etter utdannelse som siviløkonom fra Handelshøyskolen BI arbeidet Johannson mellom 1991 og 1995 som konsulent i Andersen Consulting (nå Accenture). Fra 1995 har han vært sentral i holdingselskapet Joh. Johannson, som på samme tid gikk sammen med en rekke grossister og detaljister i matbransjen og etablerte NorgesGruppen. Da NorgesGruppen ASA ble dannet i 2000, som et resultat av fusjoner og oppkjøp av butikkjeder, kontrollerte Johannson-familien nær 75 prosent av aksjene.

Mens hans far, Knut Hartvig Johannson, er styreleder i konsernet, arbeider Johan Johannson som konserndirektør med formelt ansvar for detaljhandel, eiendomsvirksomhet og nyetableringer. Under hans ledelse har NorgesGruppen, med blant annet Kiwi, Meny, Spar og Joker, kontroll over mer enn 40 prosent av landets dagligvaremarked.

Johan Johannson er femte generasjons arving i familiedynastiet som kan føre sin handelsvirksomhet tilbake til 1866. Den første Johan Johannson, som kom fra Askim, begynte da med engroshandel som etter hvert ble kjent som grossistselskapet Joh. Johannson.

Johans onkel, Torbjørn Johannson, har siden 2008 sittet som styreleder i Asko Norge. Det var onkelen som i 1995 ba Johan gå inn i familiebedriften som daglig drivkraft og reell leder.

Som forretningsstrategi har Johan Johannson valgt å spille en tilbaketrukket rolle. I det offentlige rom er han lite synlig. Selv om Johan Johannsons eierskap og formue gjør han til en av Norges rikeste personer, har han privat fremstått med et utpreget nøkternt forbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg