Johan Johannson, norsk næringslivsleder, født 25. januar 1967 i Oslo. Som dominerende eier av NorgesGruppen ASA regnes Johannson som en av de mektigste i norsk matvarebransje.

Etter utdannelse som siviløkonom fra Handelshøyskolen BI 1991 arbeidet Johannson 1991-95 som konsulent i Andersen Consulting. Fra 1995 har han vært sentral i holdingselskapet Joh. Johannson som på samme tid gikk sammen med en rekke grossister og detaljister i matbransjen og etablerte NorgesGruppen. Da NorgesGruppen ASA ble dannet i 2000, som et resultat av fusjoner og oppkjøp av butikkjeder, kontrollerte Johannson-familien nær 75 prosent av aksjene.

Mens hans far, Knut Hartvig (født 1937), er styreleder i konsernet, arbeider Johan Johannson som konserndirektør med formelt ansvar for detaljhandel, eiendomsvirksomhet og nyetableringer. Under hans ledelse har NorgesGruppen, med blant annet Kiwi, Meny, Spar og Joker, kontroll over mer enn 40 prosent av landets dagligvaremarked.

Johan Johannson er femte generasjons arving i familiedynasiet som kan føre sin handelsvirksomhet tilbake til 1866. Den første Johan Johannson, som kom fra Askim, begynte da med engroshandel som etter hvert ble kjent som grossistselskapet Joh. Johannson.

Den tredje sterke mann i dagens Johannson-familie er Knut Hartvigs yngre bror, Torbjørn, som også sitter i styret for NorgesGruppen ASA. Det var Torbjørn Johannson som i 1995 ba nevøen Johan gå inn i familiebedriften som daglig drivkraft og reell leder.

Som forretningsstrateg har Johan Johannson valgt å spille en tilbaketrukket rolle. I det offentlige rom er han lite synlig. I egenskap av majoritetseier er det anslått at han har en aksjeformue på over 30 milliarder kroner. Selv om Johannson dermed er blant de mest velstående i landet, har han privat fremstått med et utpreget nøkternt forbruk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.