Johan Heinrich Spalckhawer Siebke

Faktaboks

Johan Heinrich Spalckhawer Siebke
Født
1816
Død
1875

Johan Heinrich Spalckhawer Siebke, født i Oslo, norsk zoolog, sønn av Johan Siebke. J. H. S. Siebke er spesielt kjent som forfatter av de første bøker om norske insekter, og for å lage grunnstammen til insektsamlingene ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Som ung var Johan Heinrich Siebke interessert i naturen, men valgte å studere medisin, selv om ha aldri kom til å praktisere som lege. Han foretok ofte reiser for å studere insekter, og var særlig interessert i fugl.

Siebke første yrke var som lærer ved Borgerskolen og Nissens skole i Christiania, hvor han underviste i anatomi og zoologi. Han skrev flere lærebøker for skolen, bl.a. «Lærebog i Dyrerikets Naturhistorie», og «Omrids af Dyrerigets og Planterigets Naturhistorie».

Det var som insektforsker, entomolog, at Siebke gjorde sin største innsats. I 1849 ble han konservator ved universitetets Zoologisk Museum, og denne stillingen hadde han hele sitt liv. Han fortok mange reiser og samlet insekter fra alle områder av Syd-Norge. Resultatene av reisene ble samlet i Siebkes hovedverk «Enumeratio Insectorum Norvegicorum», som ble skrevet på latin. Dette var den første samlete oversikt om Norges insektfauna, og omtalte mer enn 5000 arter fordelt på fem bind.

Det første bindet kom i 1874 og gjaldt blant annet teger og gresshopper, mens det andre bindet fra 1875 handlet om biller. Samme året døde Siebke, og fikk ikke fullført sitt verk. Men arbeidet var kommet så langt at hans kollega J. Sparre Schneider kunne fullføre utgivelsen av de tre siste bindene. De omfatter blant annet sommerfugler, tovinger og veps.

Siebke ble omtalt som en beskjeden, men hjelpsom og elskverdig mann. Med sine bøker skapte han seg et renomme som Norges fremste entomolog, og hans arbeider siteres av insektforskerne den dag i dag.

Litteratur

Broch, H. 1954. Zoologiens historie i Norge. 156 sider. Akademisk forlag, Oslo.

Sømme, L. og Hansen, L. O. 2004. Entomologiens historie i Norge. 326 sider. Norsk entomologisk forening, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg