Johan Harstad er en norsk forfatter, mottaker av Brageprisen for barne- og ungdomsbøker i 2008 for boka Darlah – 172 timer på månen.

Han debuterte i 2001 med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre. Novellesamlingen Ambulanse (2002) forteller om personer som lever i grenseland mellom normalitet og galskap, liv og død og suksess og fiasko.

Harstads første roman var den kritikerroste Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (2005). Den handler blant annet om Mattias, som 17 år gammel finner kvinnen i sitt liv, for så mange år senere å miste henne. Hässelby (2007) er en humoristisk og kompleks roman preget av undergangsstemning. Hovedpersonen er barnebokfiguren Albert Åberg som nå er blitt voksen.

Darlah – 172 timer på månen (2008, Brageprisen i kategorien Barne- og ungdomsbøker 2008) er en grøsser for ungdommer i alle aldre. Boken, som handler om 3 ungdommers ferd sammen med romfarere til Månen, har fått strålende kritikker. I 2014 ble den, av Dagbladet og Ubok.no kåret til den beste, norske ungdomsromanen gjennom alle tider. 

Max, Mischa og tetoffensiven kom i 2015 og har, ved siden av de litterære kvalitetene som kjennetegner Harstad - humor, alvor, generøsitet og en særegen form for lunhet og varme i fortellerstilen - også en utpreget fysionomi. Som språket, er også bokens fysiske trekk generøse. Den er også gitt ut som spesialutgave, i en samleboks. Harstad har selv gitt form til boken, som er tilfellet med flere av multikunstnerens verker. 

Denne romanen, i nederlandsk oversettelse, gikk helt til topps i kåringen av Europese Literatuurprisj. Det er første gangen en norsk forfatter vinner denne prisen.

Ferskenen kom som en overraskelse på Harstads lesere i 2017. Forlaget omtaler overskuddsprosjektet som "Femten mikrokrimromaner og nitti sider sluttnoter."

Harstad har en historie med rockebandet Motorpsycho, og har blant annet formgitt omslag for bandet. I 2012 kom boken om bandet - Blissard. 

Harstad var tilknyttet Nationaltheatret som dramatiker 2008/2009. B-sider (2008) er en samling med dramatikk og prosa. Han utgav skuespillet Osv. i 2010.

Harstad mottok Gyldendals arbeidsstipend 2000 og Bjørnson-stipendet 2003, før Ungdommens kritikerpris i 2007 og Brageprisen i 2008. I 2017 fikk han Sultprisen og i 2018 Europese Literatuurprijs for Max, Mischa & tetoffensiven. Harstad har ellers mottatt Osloprisen for boken om Motorpsycho (Blissard), vært "Årets Stavangerkunstner (2003) og fått Wesselprisen (2010).

Ekstern lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.