Johan Halmrast

Faktaboks

Johan Halmrast
Født
2. februar 1866, Fåberg (nå Lillehammer)
Død
22. november 1912, Kristiania (Oslo)

Artikkelstart

Johan Halmrast var en norsk forfatter, litterat og salmedikter som først og fremst huskes på grunn av påskesalmen «Å salige stund uten like» eller Maria Magdalenas jubel fra 1890. Ved siden av denne er han representert i Norsk salmebok 2013 med allehelgenssalmen «Hen over jord et pilgrimstog».

Fra 1896 skrev og utgav han bortimot 30 romaner, blant annet Kjærlighedens Seier, Hans barndoms brud, En Kristianiadame og Fabrikkgutten. De hører til den såkalte kolportasjelitteratur og solgte godt, men ga beskjeden fortjeneste. En plan om å lage en ny salmebok mislyktes.

Halmrast var fra fødselen av fysisk funksjonshemmet og fikk ingen utdanning utover folkeskolen. Han stiftet aldri familie. I 1912 døde han av lungebetennelse, ensom og fattig, på et loftsværelse i Kristiania. To sekker med hans etterlatte manuskripter ble brent etter hans død.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lars Aanestad med flere: Kristen sang og musikk bind I, Runa forlag, Oslo 1962 sp. 827f.
  • Nils-Petter Enstad: «... så fikk du den levende møte». Ansgar, Oslo 1990.
  • Stig Wernø Holter, David Scott Hamnes og Inger Vederhus: Nytt norsk salmeleksikon bind II, Akademika forlag, Trondheim 2012 s. 34f.

Kommentarer (2)

skrev Helge Dahl

Johan Halmrast refereres som journalist og litterat, men hvorfor ikke som forfatter? Hadde ikke det vært en rimelig honnør til en mann som har gitt ut 30 romaner?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg