Johan H. Grimstad

Faktaboks

Johan H. Grimstad
Født
31. august 1924, Hareid, Sunnmøre
Død
8. mars 2006, Hareid, Sunnmøre

Artikkelstart

Johan H. Grimstad var ein norsk komponist og dirigent som prega repertoaret til mannskor over heile landet.

Han var utdanna lærar, med eksamen frå Volda lærarskule i 1951. Seinare studerte han harmonilære og kontrapunkt og tok songlærareksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo (1956–57). Han underviste i grunnskulen og dreiv samstundes garden der han vaks opp.

Grimstad dirigerte kor i meir enn 60 år. Han skipa Grimstadkoret i 1940 og dirigerte sidan Hareid blandakor og Sunnmøre kristelege mannskor (1962–1992). Kring 1950 byrja han å komponere. Høgt frå den himmelske klåra er mellom dei mest nytta verka hans, og han har elles komponert kantater og sett tone og arrangement til om lag 300 songar. Han hadde sjølv ein stødig bassbaryton og var ofte å høyre som solist ved korkonsertar.

I 1960-åra var Grimstad mellom initiativtakarane til Hareidstemna, som han var leiar for i nær 30 år. Han var elles aktiv i målrørslaSunnmøre i 50 år og var lokallagsleiar fleire gonger i Hareid Mållag etter skipinga i 1955. Grimstad var ein aktiv samfunnsdebattant som talte for tradisjonelle nasjonale og kulturelle verdiar, og han hadde eit sterkt engasjementet i fråhaldsrørsla. I mange år var han redaktør for bladet Syskenbandet, som vart utgitt av fråhaldsrørsla IOGT. Som diktar gav han ut to samlingar, Kornet og freden (1980) og Havet og samvitet (2003).

Grimstad fekk fylkeskulturprisen for Møre og Romsdal i 1978, Sparebankprisen – kulturpris for Hareid i 1988 ved Hareid Sparebank og Kongens fortenestemedalje i gull i 1993.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg