Johan Bryde

Faktaboks

Johan Bryde
Født
15. juni 1858, Tjølling (nå i Larvik)
Død
1925
Foto hentet fra boken Sandefjord av O. A. Hoffstad (1914).

Artikkelstart

Johan Bryde var en norsk skipsreder, hvalfangstreder og konsul i Sandefjord. Han gikk tidlig til sjøs, men fra 1890 drev han bankvirksomhet og skipsrederi. Han ble spesielt aktiv i hvalfangst, en næring som på den tiden hadde fått et sterkt fotfeste i Sandefjord, og der også hans øvrige familie var involvert. Johan Brydes far, Johan M. Bryde, var allerede vel etablert i næringen. En bror, Ingvald M. Bryde, ble en annen stor aktør.

Bryde ble bestyrer og eier av flere selskaper som drev fangst i Nordatlanteren og ved Finnmark. Da hvalfangsten der ble forbudt i 1904, flyttet næringen seg til flere andre fangstfelt på den nordlige og sørlige halvkule, og Bryde kom til å bli aktiv i denne prosessen. Alt i 1904 sendte han en hvalfangstekspedisjon til Svalbard. Han var den første som etablerte fangststasjoner på vest- og østkysten av Sør-Afrika, i 1908, men også lenger nord. Han bygget der opp en stor virksomhet.

Johan Bryde var også aktiv når det gjaldt organiseringen av hvalfangstnæringen. Han var med på etableringen av Den norske Hvalfangerforening, Hvalfangernes Assuranseforening og Sandefjord Børs. Han etablerte også en fabrikk i Sandefjord for foredling av hvalolje.

Bryde var en av initiativtagerne til stiftelsen av Den norske Skibsførerforening i 1889.

Dyrearten brydehval har navn etter Johan Bryde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg