Johan Baarli

.

Artikkelstart

Johan Baarli, tidligere direktør ved Statens strålevern, var en markant lederskikkelse innenfor strålevern og strålingsvitenskap.

Baarli gikk på Eidsvoll Landsgymnas og studerte matematikk og fysikk ved Universitetet i Oslo til han i 1943 ble arrestert av tyskerne og sendt i krigsfangenskap, bl.a. i Buchenwald. Johan Baarli ble cand.real. i fysikk på et eksperimentelt arbeid ”The construction of a neutron generator and the study of neutrons from d-d reactions”. Han fortsatte på Blindern som amanuensis ved Fysisk institutt, og fra 1952 var han Fulbright-stipendiat ved Institute of Radiobiology and Biophysics ved Universitetet i Chicago. Her arbeidet han også en periode ved Argonne Cancer Research Hospital.

I perioden 1953 til 1961 var Baarli leder av biofysikkavdelingen ved Norsk Hydros Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet. Hospitalet fikk en betatron med maksimal energi på 31 MeV og en del av arbeidet var å bli kjent med slik stråling og hvordan den ble absorbert i vev og bein. I 1961 tok Johan Baarli sin doktorgrad med arbeidet ”An experimental study of gamma-ray backscattering using scintillation gamma-ray spectroscopy”.

I de neste 20 år, 1961-1980, var Johan Baarli direktør for helsefysikkseksjonen ved Det Europeiske Kjerneforsknings-senteret, CERN, i Genève. Her fikk han muligheter til å gjennomføre en rekke strålebiologiske studier om virkninger av høyenergetisk partikkelstråling på biologiske systemer. Disse studiene er i dag aktuelle innen strålingsterapi og for planlegging av lange bemannede romferder. Baarli knyttet i disse årene internasjonale kontakter som er viktige for norske forskningsmiljøer. På bakgrunn av sin vitenskapelige kompetanse i strålevern, var Baarli i flere år rådgiver for den europeiske romforskningsorganisasjonen, European Space Agency, ESA.

Fra 1980 til fylte 70 år i 1991 var Johan Baarli direktør ved Statens strålevern (tidl. Statens Institutt for Strålehygiene, SIS).

Baarli ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull for fremragende vitenskapelig innsats og for sitt arbeid for å knytte internasjonale kontakter på områder som er viktige for Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg