Gravstatue av Johan 1 i klosterkirken Saint Denis, Paris.

Johan 1 den posthume av Napoleon Vier. Falt i det fri (Public domain)

Johan 1, også kalt Johan den posthume, var konge av Frankrike i fem dager, fra sin fødsel 15. november 1316 til sin død dager senere, 20. november. Han var den posthume sønnen til Ludvig 10 og Clemence av Anjou.

Ludvig 10s død den 5. juni 1316 brøt den flere århundrer lange kapetingiske rekke av direkte mannlige arvinger. Han etterlot bare en datter og en gravid dronning. I følge kapetingernes tronfølgelov kunne ikke tronen gå videre til en datter. Mens man ventet på at dronningen som var gravid i femte måned skulle føde, forhåpentligvis en sønn, ble Ludvigs bror, Filip den lange, valgt til regent. Johan ble født og var konge i fem dager før han døde og ble etterfulgt på tronen av sin onkel Filip.

Med Johans plutselige død gikk det rykter om at Filip enten hadde myrdet gutten, eller at han hadde bortført spedbarnet og erstattet ham med et dødt barn. Flere tiår senere hevdet en mann fra Siena, Giannino Baglioni, at han var Johan 1 og dermed arvingen av det franske riket. Kongen av Ungarn, Ludvig 1, var den eneste som anerkjente hans krav. Giannino ble dømt for bedrageri og fengslet i 1360. Han døde to år senere i Napoli.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.