Faktaboks

Johan Cruyff

Hendrik Johannes Cruijff

Uttale
krøif
Født
25. april 1947, Amsterdam
Død
24. mars 2016, Barcelona
Johan Cruyff  for Nederland 16. august 1973

Johan Cruyff regnes som Nederlands beste fotballspiller gjennom tidene. Hans samarbeid med manager Rinus Michels i Ajax, og senere på Nederlands landslag, var med å endre internasjonal fotball gjennom den såkalte nederlandske total-fotballen. Med Ajax var Cruyff med å vinne Mesterligaen tre år på rad, og han mottok utmerkelsen Gullballen (Ballon d'Or) ved tre anledninger.

Cruyff hadde også en utrolig karrière som manager. Hans ideer og fotball-filosofi kom også til å få betydning for fotballen. Før Cruyff ble ansatt som manager i FC Barcelona hadde klubben ingen klar filosofi på hvordan fotball de skulle spille. Ulike managere endret lagets spillestil. Etter Cruyff forlot Barcelona har klubben fortsatt å bygge på Cruyffs ideer. Josep Guardiola, som spilte under Cruyff, og som senere ledet klubben i dens mest suksessrike periode, hevder at det var Cruyff som la grunnlaget for den suksessen Barcelona har opplevd etter nederlenderen forlot klubben på midten av 1990-tallet.

Spillestil

Bildet av Cruyff er tatt inne på Barcelonas hjemmebane Camp Nou i 2009

Et av Cruyffs mest kjente sitater var: «You play football with your head, and your legs are there to help you.» I tillegg til å være en svært teknisk begavet og elegant fotballspiller var fotballforståelsen til Cruyff en av hans sterkeste egenskaper. Han hadde en vitenskapelig og filosofisk tilnærming til hvordan fotball skulle spilles, slik Socrates, Brasils store stjerne på 1980-tallet også hadde. Cruyff var opptatt av fotballbanens «rom». Han var lederen og dirigenten på banen som var dyktig til å finne rom for seg selv og medspillerne til å bevege seg i, time løpene og avgjøre når man skulle starte et angrep og når det var forbundet med for stor risiko å gjøre det.

Cruyff var også god til å styre kampene. Teknikken og finte-repertoarene gjorde at han kunne holde på ballen lenge. Cruyff kunne virke helt rolig, for så plutselig å sette i gang en spurt som kunne endre dynamikken i kampene.

Totalfotball

Rinus Michels og Cruyff var arkitektene bak den nederlandske totalfotballen, som ble utviklet mens de var sammen i Ajax og på Nederlands landslag. Michels etablerte teorien, mens Cruyff fikk satt den ut i praksis som Michels fortrolige på klubb-og landslag.

Totalfotball var en dynamisk spillestil der utespillerne skiftet posisjoner underveis i kampene. Laget forsvarte seg og gikk i angrep som et kollektiv. Før totalfotballen var fotballen mer statisk, der spillerne i større grad var stasjonære. Forsvarsspilleren var sjelden med i angrep og angrepsspilleren var lite deltagende i det defensive arbeidet. Totalfotballen var offensiv og opptatt av ballbesittelse. Korte og presise pasninger skulle gå mellom spillerne i et høyt tempo. Det ville føre til at motstandernes spillere ville bli løpende imellom.

Elementer av totalfotball var riktignok allerede prøvd ut før Michels og Cruyff gjorde det på 1960- og 1970-tallet. Jack Reynolds, manager for Ajax flere perioder i tidsrommet 1915–1947, ses på som spillestilens pioner. Ungarns landslag på 1950-tallet, under ledelse av Gusztáv Sebesi, hadde også mange elementer av totalfotballen i sin spillestil. Brasils landslag under VM i fotball i 1958 brukte backene i angrep, Bill Shanklys Liverpool og Jock Stein i Celtic spilte også en dynamisk fotball, men det var mens Michels og Cruyff var sammen i Ajax og på Nederlands landslag at spillestilen fikk et navn og i større grad ble satt i system.

Klubbkarrière

Cruyff i aksjon for Ajax desember 1981

AFC Ajax

Cruyff løfter Mesterliga-pokalen i Amsterdam i 1972

Cruyff, som var født i Amsterdam, og begynte å spille for Ajax da han var ti år gammel. Han spilte for diverse aldersbestemte lag og ble tatt opp til klubbens A-lag foran sesongen 1964/1965. Han fikk sin debut for A-laget november 1964, bare sytten år gammel.

I januar 1965 ble Rinus Michels ansatt som manager for Ajax. Samarbeidet mellom Cruyff og Michels etablerte den nederlandske totalfotballen og la grunnlaget for at Ajax ble regnet som Europas beste fotballklubb første halvdel av 1970-tallet. Under Cruyffs første periode i Ajax var han med å sikre klubben seks seriemesterskap og fire cupmesterskap.

Europamester for klubblag

I 1969 spilte Ajax finalen i Serievinnercupen mot AC Milan i Madrid. Ajax tapte 1–4. To år senere (1971) kom de igjen til finalen. Denne gangen møtte Ajax greske Panathinaikos hvor Ferenc Puskás var manager. Ajax vant 2–0 på Wembley. Året etter (1972) var Ajax i nok en finale hvor de beseiret FC Internazionale 2–0 på Feyenoords hjemmebane, De Kuip. Cruyff skåret målene i det 47. og 76. minutt, og ble toppskårer i Serievinnercupen den sesongen med fem mål. Sesongen 1972/1973 kvalifiserte Ajax seg for sin tredje finale på tre år. Her slo de Juventus 1–0 i Beograd.

Mens Cruyff spilte for Ajax mottok han Ballon d'Or (Gullballen) i 1971, en pris som ble gitt til Årets spiller i de europeiske ligaene.

FC Barcelona

 Ion Dumitru og Johan Cruyff (mens han spilte for Barcelona) i Bucureşti.

I august 1973 signerte Cruyff for FC Barcelona. Rinus Michels, som hadde forlatt Ajax til fordel for Barcelona i 1971, var manageren som hentet han til den katalanske klubben. Cruyff var med å vinne Primera División med Barcelona sesongen 1973/1974. Da hadde det gått fjorten år siden klubben sist gang hadde blitt seriemester. Mesterskapssesongen 1973/1974 slo Barcelona Real Madrid 0–5 borte på Estadio Santiago Bernabéu. Cruyff skåret et av «El Clasicos» mest kjente mål, og var kampens store spiller. I 1978 var han med å vinne Copa del Rey. Cruyff forlot Barcelona sommeren 1978.

Cruyff, som mottok Ballon d'Or i 1973 og 1974 mens han spilte for Barcelona, står oppført med 86 mål på 231 kamper for klubben.

Nektet å spille for Real Madrid

Mens Cruyff spilte i Ajax ville både Real Madrid og Barcelona sikre seg hans signatur. For Cruyff var det helt uaktuelt å signere for Real Madrid på bakgrunn av klubbens kobling til diktatoren Francisco Franco, som var Spanias diktator til 1975.

Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats og Levante

I 1978 forlot han Barcelona til fordel for Los Angeles Aztecs. Cruyff var i Los Angeles frem til 1980. Deretter spilte han for Washington Diplomats fra juli 1980 til november 1981, med et låneopphold i den spanske klubben Levante perioden mars til juni 1981.

Tilbake til AFC Ajax

I november 1981 var Cruyff tilbake i Ajax. Sesongen 1982/1983 var han med å vinne ligaen og cupmesterskapet (The Double). På tross av suksessen fikk Cruyff høre at han ikke lenger var endel av Ajax' planer og ble ikke tilbudt en ny kontrakt da sesongen var over. 36 år gamle Cruyff meldte overgang til Ajax sin bitreste rival, Feyenoord Rotterdam.

Feyenoord Rotterdam

Cruyff blir båret på "Gullstol" mai 1984, året Feyenoord vant «The double»

Sommeren 1983 var en av samtidens mest overraskende overganger i internasjonal fotball et faktum, da Cruyff ble klar for Rotterdam-klubben. Med Cruyff på laget skåret Feyenoord fjorten mål på de tre første ligakampene. I det første møtet mellom Ajax og Feyenoord, et oppgjør som blir kalt «De Klassieker», vant Ajax 8–2. Da lagene møttes igjen på Feyenoords hjemmebane, De Kuip, slo de Ajax 4–1. Selv om Cruyff var den store stjernen på laget, hadde de dyktige spillere som den kommende stjernen Ruud Gullit, Joop Hiele, Nederlands keeper-reserve under EM i 1988 for Hans van Breukelen, samt forsvarsspillerne Sjaak Troost og Michel van der Korput. Sesongen 1983/1984 vant klubben «The Double.» Seriemesterskapet ble sikret etter at de slo Utrecht 3–0 på hjemmebane. Tre dager senere beseiret de Fortuna Sittard i KNVB-Cup (cupfinalen). På to sesonger hadde Cruyff vunnet «The Double» med to nederlandske toppklubber.

Cruyff ble kåret til årets spiller i Nederland av fotball-journalistene sesongen 1983/1984. Ruud Gullit fikk samme pris av spillerne. Cruyff forlot Feyenoord sommeren 1984. Han avsluttet sin spillerkarrière samme år.

Landslagskarrière

Cruyff under VM finalen i 1974 da Nederland møtte Vest-Tyskland på Olympiastadion i München

I september 1966 fikk han sin debut for A-landslaget under en kamp mot Ungarn. Cruyff spilte bare ett mesterskap for Nederland, Verdensmesterskapet i fotball 1974. «De oranje» hadde ikke spilt i et VM-sluttspill siden 1938 da de kvalifiserte seg for VM i Vest-Tyskland i 1974. I dette mesterskapet kom Nederland til finalen etter å ha slått både Brasil og Argentina.

VM-finalen 1974

Rinus Michels (nummer  én fra høyre) og Johan Cruyff (nummer tre fra høyre) etter VM-finalen i 1974

7. juli 1974 møtte Nederland Vest-Tyskland i VM-finalen på Olympiastadion i München. Igjen var det samarbeidet mellom Rinus Michels, som nå var blitt Nederlands manager, og Cruyff som skulle føre Nederland til finalen.

Nederland tok ledelsen på straffespark etter at Cruyff hadde blitt felt før det hadde gått ett minutt av kampen. Johan Neeskens satte straffen forbi Sepp Maier. Paul Breitner utlignet for Vest-Tyskland på straffespark. Gerhard Müller avgjorde kampen for Vest-Tyskland i slutten av første omgang.

Det nederlandske landslaget av 1974 omtales av mange fotballinteresserte for det beste landslaget som aldri vant et VM i fotball. Ungarns VM-lag i 1954 og Brasils landslag under VM i 1982 har også blitt nevnt i denne sammenheng.

I oktober 1977 sluttet han på landslaget etter å ha vært med på å kvalifisere landslaget for VM 1978 i Argentina. Cruyff ble stående med 33 mål på 48 landskamper.

Managerkarriere

Johan Cruyff (Ajax) og Feyenoords manager Marinus David Israël (Rinus Israël ) november 1986

AFC Ajax

Fra venstre: Marco van Basten, Johan Cruyff (manager) og Frank Rijkaard (Schiphol flyplass 3.11.1986).
Cruyff (manager) gir spillerene i Ajax instruksjoner på treningsfeltet

I mai 1985 ble han ansatt som manager for Ajax. Cruyff ledet Ajax til seier i den nederlandske cupen og den europeiske Cupvinnercupen. Han har fått mye av æren for å ha utviklet talenter som Marco van Basten, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp mens han var i Ajax. Sistnevnte fikk sin debut under Cruyff.

FC Barcelona

I 1988 returnerte han til Barcelona som manager. Cruyff komponerte et storlag da han var i Barcelona. Michael Laudrup ble hentet i 1989. Han fikk rollen som playmakeren på midtbanen. Nederlenderen Ronald Koeman, som hadde vært sentral i fotballklubben PSV da de vant Serievinnercupen og EM med Nederland i 1988, fikk rollen som libero, og målgarantisten Hristo Stojtsjkov ankom i 1990. Den siste brikken i puslespillet til Cruyff var et defensivt midtbaneanker og «motor». Valget falt på Josep Guardiola, som ble hentet fra Barcelonas aldersbestemte lag (La Masia). Guardiola fikk sin debut for A-laget i desember 1990.

Barcelona vant den spanske ligaen sesongen 1990/1991. Real Madrid hadde da vunnet ligaen de foregående fem sesongene på rad (fra og med sesongen 1985/1986 til og med sesongen 1989/1990). Barcelona vant ligaen igjen de tre påfølgende sesongene (1991/1992, 1992/1993 og 1993/1994). Totalt vant de serien fire sesonger på rad under Cruyffs ledelse.

Cupvinnercupen 1989

10. mai 1989 møttes Barcelona og italienske Sampdoria i finalen i den europeiske cupvinnercupen. Barcelona vant kampen 2–0.

Europamester for klubblag

I 1992 kom Barcelona til finalen i Serievinnercupen (dagens Mesterliga), hvor de nok én gang møtte Sampdoria. Koeman avgjorde kampen på frispark i ekstraomgangene. Barcelona hadde aldri tidligere vunnet den europeiske klubbfotballens gjeveste trofé. I 1994 slo Barcelona Real Madrid 5–0 hjemme på Camp Nou.

I 1996 ga Johan Cruyff seg som manager for «Blaugrana». Han måtte slutte i stillingen på grunn av hjerteproblemer.

Cruyffs manager- og spillestil

Under Cruyffs ledelse skulle Ajax og Barcelona spille underholdende og offensiv fotball (en videreutvikling av totalfotballen). Pasningsspillet sto svært sentralt i Cruyffs fotballfilosofi. Når spiller A sendte en pasning til spiller B, skulle spiller C allerede være i gang med å posisjonere seg for å motta pasningen fra B. Hvor og når pasningene ble spilt var ofte ikke tilfeldig, men innøvde mønstre.

Dersom laget mistet ballen, skulle de sette inne et voldsomt press på motstanderens ballfører. Dette ville stresse motstanderne og de ville få mindre flater å spille på, dersom presset ble satt inn langt inne motstanderens banehalvdel. Når de hadde ballen, skulle det etableres triangler rundt den spilleren som hadde ballen med det formål gi ham pasningsalternativer. Ballen skulle gå fort mellom spillerne på små flater, og det var viktig å være i spillerovertall på midtbanen. Disse momentene skulle gjøre at laget til Cruyff fikk kampene inn i sitt mønster.

Guardiola hevder at selv om Cruyff både var kompromissløs og krevende, var han en mester i å håndtere spillere. Han forventet svært mye av førstelags-spillerne og juniorer som kjempet for en plass for laget, men var også svært beskyttende. Han visste når han kunne presse spilleren og når de trengte å bli tatt vare på. I tillegg hevder Guardiola at hver treningsøkt var svært nøye planlagt og at det hele tiden var noe nytt å lære av Cruyff.

Cruyffs betydning for utviklingen av Ajax og Barcelona

Et av Cruyffs mantraer som manager var å la unge talenter fra akademiene prøve seg på A-laget. Da han tok over manageransvaret for Ajax på midten av 1980-tallet, endret han ungdomsakademiet til klubben. Han krevde at akademiene (de aldersbestemte lagene) skulle spille formasjonen 4–3–3. Tanken var at når A-laget til Ajax også spilte 4–3–3 ville de yngre spillerne, som fikk sjansen på A-laget, være trygge på sine arbeidsoppgaver. Spillerne skulle også få prøve seg i ulike posisjoner på banen. Dette ville igjen gjøre at de forsto at fotball krevde samhandling. Dennis Bergkamp er et eksempel på en offensiv spiller som også ble brukt i forsvar.

Da Cruyff kom til Barcelona skjedde mye av det samme som i Ajax. De aldersbestemte lagene skulle spille 4–3–3 slik som førstelaget. La Masia, som nå er Barcelonas «berømte» akademi, har produsert en rekke spillere i verdensklasse. Før Cruyff kom til Barcelona var ikke La Masia en «talentfabrikk». Cruyff har fått mye av æren for at dette akademiet har produsert spillere som Lionel Messi, Pep Guardiola, Xavi, Iniesta, Carles Puyol og Gerard Piqué.

Da Cruyff og Michels forlot Barcelona på 1970-tallet, ble totalfotballen også kastet på dør. Ulike managere prøvde ut ulike spillestiler før Cruyff igjen ble ansatt. Da Cruyff var tilbake i 1988, ble totalfotballen gjeninnført (med noen variasjoner), og den er klubbens overordnete spillfilosofi i dag.

En annen ting Cruyff implementerte i begge klubbene var at spillerne skulle kunne bruke begge beina til føring av ball, pasninger og skudd.

Ettermæle

Hyllest til Cruyff inne på Camp Nou i forbindelse med hans bortgang i 2016

Etter lang tids sykdom døde Johan Cruyff 24. mars 2016 på et sykehus i Barcelona. På det som skulle vært Cruyffs 70-årsdag annonserte Ajax at deres hjemmebane Amsterdam Arena skulle bytte navn til Johan Cruijff Arena. Barcelona har også gitt reservelagets stadion navnet til den tidligere spilleren og manageren.

Nils Arne Eggen var i Nederland og fulgte Rinus Michels da han var manager i Ajax. Eggen er inspirert av Michels, Cruyff og den nederlandske totalfotballen. Etter Cruyffs bortgang ble Eggen intervjuet i Aftenposten, der han hevdet at som manager var Cruyff svært viktig i utviklingen av det kollektive angrepsspillet.

Cruyffs mentor og trener i Ajax, Barcelona og på Nederlands landslag, Rinus Michels, uttalte: «without Cruyff, I have no team.»

Meritter

Meritter som spiller

  • Årets fotballspiller i Europa 1971, 1973 og 1974.

Ajax

  • Nederlandsk seriemester (8): 1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982, 1983
  • Nederlandsk cupmester (5): 1967, 1970, 1971, 1972, 1983
  • Mesterligaen (3): 1971, 1972, 1973
  • VM for klubblag (1): 1972
  • UEFA-supercup (1): 1972

Barcelona

  • Spansk seriemester (1): 1974
  • Spansk cupmester (1): 1978

Feyenoord

  • Nederlandsk seriemester (1): 1983/1984
  • Nederlandsk cupmester (1) 1983/1984

Meritter som manager

Ajax

  • Nederlandsk cupmester (2): 1986, 1987
  • Cupvinnercupen (1): 1987

Barcelona

  • Spansk ligamester (4): 1991, 1992, 1993, 1994
  • Spansk cupmester (1): 1990
  • Spansk supercupmester (3): 1991, 1992, 1994
  • Mesterligaen (1): 1992
  • Cupvinnercupen (1): 1989
  • UEFA supercup (1): 1992

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg