Joensuu er en bykommune i østlige Finland, i landskapet Norra Karelen (finsk: Pohjois-Karjala), 110 kilometer sørøst for Kuopio, ved innsjøen Pyhäselkä. Joensuu har 75 557 innbyggere i 2015 og et landareal på 2381 km². Kommunen er enspråklig finsk og har Tønsberg som vennskapsby.

Joensuu ble grunnlagt på vestbredden av Pielis älv i 1848 av den russiske tsar Nikolai 1. Byen ble anlagt med brede, rette gater. Pielis munner ut i Saimen, Finlands største innsjøsystem. Gjennom Saima kanal fikk byen i 1856 forbindelse med Østersjøen via russiske Viborg og ble en av Finlands viktigste sjøfartsbyer. Domkirken ble oppført i 1903 og er tegnet av arkitekten Josef Daniel Stenbäck. Rådhuset er fra 1914 og er tegnet av arkitekten Eliel Saarinen. Karelens hus inneholder museum for karelsk kultur. Taitokortteli er et gammelt trehusområde i sentrum der kunstnere og håndverkere har verksteder og utsalg.

Joensuu er Nord-Karelens største by, handelssenter og jernbaneknutepunkt og kalles Europas «skogshovedstad» på grunn av sin store satsing på skogforskning. De viktigste næringsveiene fins innen biokjemi, plast, metall, skog, treforedling samt informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Joensuu har også sentralsykehus, universitet og yrkeshøyskole.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.