Joe Sacco

Faktaboks

Joe Sacco
Født
2. oktober 1960, Kirkop, Malta

Artikkelstart

Joe Sacco er en tegneserieskaper og journalist, født i Malta og oppvokst i Australia og USA, der han er bosatt. Sacco er kjent for sin journalistikk i tegneserieform, ofte fra konfliktområder som Palestina og det tidligere Jugoslavia.

Utdannelse og undergrunn

Sacco er utdannet journalist, men flyttet tilbake til Malta fordi han ikke fikk jobb. Der skrev han «Imħabba Vera» («ekte kjærlighet»), en av de første kunstnerisk ambisiøse maltesiske tegneseriene, før han i 1985 vendte tilbake til USA.

Der begynte han å jobbe for forlaget Fantagraphics, både med journalistikk om tegneserier, som redaktør for antologien Centrifugal Bumble-Puppy (1987-1988) og som serieskaper med soloheftet Yahoo (1988-1992).

Det var under arbeidet med Yahoo Sacco begynte å dyrke sine interesser og lage selvbiografiske tegneserier om dem, nærmere bestemt reising og krig. Han laget en reiseskildring fra europaturneen som t-skjorteselger for bandet The Miracle Workers (samlet i But I Like It, 2006), fortsatte med serier om sin mors oppvekst på Malta og historien til en stripper han traff i Berlin, mens han i serien «War Junkie» skildret hvordan han limte seg fast foran tv-skjermen under den første gulfkrigen i 1991.

Det var denne glødende interessen for krig, politikk og historie som førte til at Sacco tok skrittet ut som tegneseriereporter, med George Orwell og Robert Fisk som forbilder, journalister som ikke alltid er nøytrale observatører, men ofte har en tydelig moralsk agenda.

Palestina og Bosnia

Han dro til Palestina med et ønske om å prøve å forstå den fastlåste situasjonen på Gazastripen, og presenterte reportasjen i ni numre av tegneserieheftet Palestine (1993-1995, norsk utgave Palestina fra 2006).

Sacco mottok American Book Award for «outstanding contribution to American literature» for Palestine, og reiste videre til det tidligere Jugoslavia, noe som resulterte i flere reportasjebøker om krigen i Bosnia i 1990-årene: Safe Area Goražde (2000), The Fixer: A Story from Sarajevo (2003) og War's End: Profiles from Bosnia 1995-96 (2005).

Tilbake til Gaza

Flere mindre reportasjer fra Bosnia, Irak, Malta og Kaukasus fulgte, før han i 2009 utga 400 sider tykke Footnotes in Gaza (norsk utgave Fotnoter i Gaza, 2010), et stykke undersøkende journalistikk om da 111 palestinske menn ble drept av israelske militære i byen Rafah lengst sør på Gazastripen i 1956.

Arbeidet med Footnotes in Gaza tok fire år, og siden har Sacco skapt verk som er mindre journalistiske, og mer kunstneriske og satiriske.

Etter Palestina

The Great War: July 1, 1916: The First Day of the Battle of the Somme (2013) er en panoramategning over 24 sider av slaget ved Somme, utgitt som utbrettbar «trekkspillbok», mens Bumf Vol. 1: I Buggered the Kaiser (2014) er hardtslående politisk satire nærmere 1960-årenes tabuknusende motkultur enn Saccos observerende og undersøkende reportasjer.

I 2020 vendte han tilbake med et nytt stykke undersøkende journalistikk. I 220 sider lange Paying the Land utforsker Sacco konsekvensene av olje- og gassutvinning i Dene-urfolkets historiske områder i Nordvestterritoriene i Canada. Han synliggjør «den glidende overgangen mellom tidligere århundrers europeiske imperialisme og vår tids globaliserte kapitalisme», het det i anmeldelsen i Morgenbladet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg